Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
bezpecnost prace / foto: shutterstock

Která osoba je oprávněná pro práce na elektrických zařízeních?

Manipulace s elektřinou má přísná pravidla a v případě zaměstnání to platí dvojnásob. Pokud má někdo v popisu práce právě obsluhu různých elektrických zařízení, musí projít speciálním školením.

Bezpečnost při práci s elektrickým zařízením

Bezpečné zacházení s elektrickými spotřebiči má jasně daná pravidla, která musí každý dodržovat. I kdyby šlo pouze o výměnu baterií v elektrickém zařízení, již se jedná o kontakt s elektřinou. Různé montáže, výměny, opravy, údržby, úpravy i třeba jen zkoušení a měření musí provádět osoba, která byla poučená o manipulaci s elektrickými prostředky. Taková osoba musí znát zásady bezpečnosti při práci s elektrickým zařízením, taktéž zásady pro práci s elektrickým proudem, měla by i vědět, jak často se provádí revize elektrických zařízení, jaká jsou pravidla pro povinnost revize elektroinstalace v bytě či jak se dělá pravidelná revize elektrospotřebičů. Musí být zajištěna maximální bezpečnost jak pro dotyčnou osobu jako takovou, stejně tak i pro zaměstnance.

Proč jsou nutné zkoušky bezpečnosti elektrických zařízení?

Elektrická bezpečnost je důležitá, již odmala nás dospělí učí, že proud může způsobit smrtelné zranění. Proto děti nemají strkat prsty do zásuvky, nemáme si fénovat vlasy, když jsme ve vaně. Ten, kdo v práci pracuje s elektrickými zařízeními, musí znát bezpečnost elektrických zařízení, někdy jsou vyžadovány lékařské prohlídky. Pokud totiž někdo manipuluje se stroji, musí být fyzicky i psychicky způsobilý. Jestli někoho například přepadají záchvaty, není dobré, aby měl zodpovědnost za úkony spojené s rizikem, jež elektřina představuje.

Školení dané osoby měla provést rovněž osoba znalá všech nařízení. Následně dotyčný školený získá doklad o provedení poučení a ověření znalostí v rozsahu osoby poučené. V zápisu bude uvedena lhůta ne delší než 3 roky, po kterou se bude školení opakovat. Tyto zkoušky z odborné způsobilosti zajišťují právnické osoby či podnikající fyzické osoby pro fyzické osoby, jež pro ně vykonávají obsluhu a práci na elektrických zařízeních bez napětí, v blízkosti elektrických zařízení pod napětím a na elektrických zařízeních pod napětím.

Bezpečnostní předpisy pro práci na elektrických zařízeních – školení

Ptáte se, kdo vás nebo vaše zaměstnance proškolí v této sféře? Společnost PREVENT poskytuje služby koordinátora BOZP, rovněž pracovně-lékařské služby a agendu s tímto spojenou. Jde tak o firmu, jež nabízí vedení příslušné bezpečnosti práce na pracovišti, označované zkratkami BOZP a PO, poskytuje dokumentaci, poradenství, audity, školení, stejně tak i hlídá komplexní pracovně-lékařské prohlídky zaměstnanců dle legislativních požadavků, nabízí poradenství a dohled. Zajišťuje rovněž řízení firemního online vzdělávání, s pomocí dvou LMS platforem - EDUNIO a INSTRUCTOR. EDUNIO je learning management system pro firemní e-learning (vzdělávání firem o větším počtu zaměstnanců), INSTRUCTOR zase LMS platforma nabízející zákonné online školení BOZP a PO zaměstnanců, online kurzy první pomoci, vzdělávací kurzy s certifikátem a na rozdíl od EDUNIO se tato forma hodí pro menší firmy.

Která osoba je oprávněná pro práce na elektrických zařízeních?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!