Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mrazící box / foto: HENADZI KILENT / Shutterstock.com

Šuplíkový mrazák aneb jak vybrat ten správný?

V žádném případě nemůže být pochyb o tom, že mraznička je nedílnou součástí běžné domácnosti. Život bez ní už si ani nedokážete představit, protože díky moderním technologiím se dlouhodobé skladování potravin stalo prakticky samozřejmostí. Uchování čerstvého masa nebo zeleniny tak není žádný problém, pokud si vyberete správný spotřebič.

Šuplíkový mrazák však není složité koupit, tedy jakmile si ujasníte několik podstatných parametrů.

Co je šuplíkový mrazák?

Šuplíkový mrazák patří mezi spotřebiteli k těm vůbec nejoblíbenějším zařízením, čemuž se není potřeba divit. Jak už název napovídá, jsou tyto spotřebiče svou konstrukcí podobné klasické skříni s několika plastovými šuplíky nebo policemi. Díky tomu jsou tyto typy mrazniček velmi přehledné, takže v případě potřeby v nich rychle najdete hledané potraviny. Další výhodou šuplíkových mrazáků je jejich kompaktnost, protože nejsou nijak náročné na prostor, neboť jsou orientovány na výšku.

Jak velký mrazák koupit?

Naprosto zásadním parametrem, kterým se budete při výběru mrazáku řídit, je jeho velikost. Každá hospodyňka by pochopitelně chtěla zařízení o maximálním objemu, nicméně takový spotřebič je zase v případě nevyužití energetickou zátěží. Kromě toho už se nemusíte řídit zastaralým pořekadlem, protože už není nutné maximální naplnění celého mrazáku. U moderních zařízení výrobci naopak doporučují jeho nepřeplnění, protože v opačném případě je narušena cirkulace vzduchu a mrazák v nejhorším případě bude namrzat.

Mrazící výkon

Dalším velmi důležitým parametrem nejen u lednice, ale také u šuplíkové mrazničky, je mrazící výkon. Tento údaj jednoduše blíže specifikuje, kolik kg potravin je spotřebič schopen během jednoho dne zmrazit na teplotu -16 °C. Hmotnostní údaj byste však na novém mrazáku hledali marně, protože výrobci jej jednoduše symbolizují hvězdičkami.

V tomto případě pak platí jednoduchá přímá úměra, kdy větší počet hvězdiček znamená vyšší mrazící výkon daného spotřebiče. Pro běžnou domácnost se pak doporučují mrazáky s minimálně 3 hvězdami.

Akumulační doba

Během výběru nového spotřebiče vás určitě bude zajímat také akumulační doba. Ta vyjadřuje časový úsek, během kterého vám potraviny vydrží zmražené při výpadku elektrické energie nebo v okamžiku poruchy přístroje.

 

Zdroj foto: Africa Studio / Shutterstock.com

Moderní mrazáky sice postihuje minimum problémů, nicméně stále se jedná o spotřebiče, které se mohou rozbít. Výběr je u tohoto parametru jednoduchý, protože vaší snahou je shánět mrazničku s co nejdelší akumulační dobou. Kromě toho, že vám vydrží potraviny zamražené, se daný spotřebič bude pyšnit i lepší izolací a tím pádem i nižšími provozními náklady.

Hlučnost

Možná si budete říkat, že sledovat hlučnost u moderních elektrických spotřebičů je přežitek. Opak je ovšem pravdou, protože nikdo z vás nechce být v běžném životě rušen mrazničkou. Zvláště pokud ji budete mít umístěnou například v kuchyni, neměli byste tento parametr podceňovat. Abyste o provozu spotřebiče v podstatě nevěděli, je lepší vybírat zařízení o hlučnosti maximálně 50 dB. To by v současné době neměl být problém, protože výrobce se na tichý chod svých zařízení často zaměřují. 

Speciální funkce

Žijeme ve 21. století, takže speciální funkce už pronikají i do tak obyčejných spotřebičů, jako jsou mrazáky. V tomto ohledu výrobci nabízí například funkci alarmu, která upozorní na špatně dovřené dveře. Díky tomu jsou chráněny vaše potraviny, a kromě toho vám tato funkce přináší výraznou energetickou úsporu. Další zajímavou vychytávkou je antibakteriální ochrana nacházející se uvnitř některých spotřebičů. Konkrétně je na vnitřních plochách nanesena speciální směs na bází nanostříbra zamezující tvorbě plísní a množení bakterií.

Výběr šuplíkového mrazáku není nijak složitý. Zaměřte se především na jeho velikost, mrazící výkon a v neposlední řadě na užitečné funkce, které vám ušetří peníze i starosti.

Šuplíkový mrazák aneb jak vybrat ten správný?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!