Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Domácí pohoda / foto: shutterstock

Plastová nebo dřevěná okna? Která jsou pro vás lepší?

Každý má jiný vkus i jiné finanční možnosti. Když koupíte kvalitní dřevěná nebo plastová okna, určitě neuděláte chybu. Otázkou spíše je, která okna se vám více zamlouvají, a která se více hodí k vaší stavbě.

Obecně platí, že nejoblíbenější jsou plastová okna, hlavně kvůli nižší ceně a také faktu, že prakticky nepotřebují údržbu. Ale pro někoho je dřevo prostě dřevo, i když v dnešní době si můžete vybrat plastová okna v takovém dřevěném dekoru, že na první pohled není poznat, že nejsou dřevěná, ale plastová.

V bytech jsou plastová okna jasná volba, k dřevostavbám se hodí okna dřevěná

Plastová okna mají skoro samé výhody. Nižší cenu, dobré tepelně izolační vlastnosti, pěkný vzhled i dlouhou životnost. V bytech volí plastová okna opravdu drtivá většina lidí, protože dřevěná okna se přece jen více hodí k rodinným domům, na venkov. Přesto i v rodinných domech převládají plastová okna, mnohdy právě v dřevěném dekoru. Ale když už chcete okna dřevěná, pak nejspíš bydlíte v dřevostavbě nebo dokonce v roubence - tam pravá dřevěná okna určitě zapadnou lépe než plastová okna. Při rekonstrukci historicky hodnotné budovy se zpravidla volí také dřevěná okna, plast by se opravdu nehodil.

Do některých současných moderních a minimalisticky laděných domů a novostaveb se často volí i hliníková okna, která vynikají velmi dlouhou životností, krásným designem a neuvěřitelnou odolností.

Plastová okna jsou oblíbenější a objektivně výhodnější

Faktem je, že plastová okna jsou mnohem rozšířenější než dřevěná okna. I když mají některé podobné vlastnosti (tepelná izolace, životnost, tvarová stálost aj.), jsou i aspekty, které jasně hovoří pro plastová okna (minimální údržba, nižší cena). Pro dřevěná okna hovoří design respektive skutečnost, že jsou opravdu alespoň z větší části ze dřeva. Ale i tuto vlastnost díky vychytaným dřevěným dekorům plastová okna nahrazují.

Důležitější než materiál je kvalita oken

Ať už zvolíte plastová nebo dřevěná okna, dejte si pozor na kvalitu. Důležitá je konstrukční tloušťka profilu (neměl by být moc tenký), výběr skla (trojsklo má lepší izolační vlastnosti než dvojsklo) i další parametry. Vyberte spolehlivého a osvědčeného výrobce/prodejce, se kterým vše otevřeně proberete a necháte si poradit.

Dáte přednost přírodnímu materiálu nebo kvalitními bezúdržbovému plastu se vzhledem dřeva?

Plastová nebo dřevěná okna? Která jsou pro vás lepší?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!