Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kompost / foto: pixabay.com

Jak založit kompost?

Co je kompost a jaké má využití? Proč byste měli o jeho založení přemýšlet nejen v případě, že máte zahradu, ale i tehdy, pokud jediným vhodným místem pro kompostér je váš balkón? To vše i mnohem více o kompostování se z článku dozvíte.

Co je kompost?

Kompost je rozložený bioodpad ze zahrady a z kuchyně, který jste delší dobu shromažďovali, pečlivě jej prokládali a udržovali jeho rovnováhu. Díky tomu se můžete těšit z výsledné velmi výživné hmoty, která obohatí celou vaši zahradu. Ať už pěstujete rajčata, okurky či jinou zeleninu, máte na zahradě stromky nebo si hýčkáte balkónové květiny, kompost je to, co vám zaručí úspěch.


Využití kompostu je velmi široké, protože:
- zlepšuje vlastnosti půdy,
- snižuje kyselost půdy,
- vyživuje ji,
- lze z něj vytvořit výživný výluh pro zalévání,
- z kompostu lze namíchat kvalitní substrát,
- lze jím přihnojit často sečený trávník,
- surovým kompostem lze zazimovat růže a jiné rostliny.


Jak založit kompost?


Založení kompostu je zásadním krokem v celém procesu kompostování. Chyby, které mohou při založení  kompostu nastat, mohou později ovlivnit kvalitu kompostu nebo vám přidělat více práce. Postup založení kompostu se liší podle toho, zda se jedná o kompost na zahradě, zda jste se rozhodli pro kompostování na balkoně nebo jestli vám s procesem zpracování bioodpadu budou pomáhat žížaly.

Jak založit kompost na zahradě?

V případě, že máte zahradu, se můžete rozhodnout, jestli pro kompostování zvolíte kupovaný kompostér nebo si  jej vyrobíte například z palet. Obě varianty mají svá pro a proti. S kupovaným kompostérem se tolik nenadřete, je  možné jej rozložit, má víko, a proces rozkladu je díky tmavému plastovému materiálu, který se snadno  nahřeje,  mnohem snazší i rychlejší.

1. Při zakládání kompostu na zahradě začněte s tím, že na dno kompostéru dáte větší větvičky, které umožní lepší průchod vzduchu i zespodu kompostéru.

2. Potom do kompostéru začněte vrstvit bioodpad, který máte. V případě zahradního kompostéru to mohou být:
- větvičky,- posekaná tráva,
- piliny,
- kůra stromů,
- zbytky z kuchyně (kromě masa, živočišných produktů a tuků),
- kávová sedlina,
- slupky od vajec,
- hnůj (ten urychlí proces rozkladu),
- roličky od toaletního papíru, papírové ubrousky (nebarvené).

3. Při zakládání a následném udržování kompostu však vždy dejte pozor, abyste udrželi rovnováhu mezi mokrým a suchým bioodpadem. V případě, že do kompostéru budete ukládat příliš mnoho mokrého materiálu a nebude v něm dostatečně proudit vzduch, může kompost začít zapáchat a hnít, což není žádané.

4. Vyhněte se častým chybám, například tomu, že:
- pod kompostér umístíte dno (obsah kompostéru musí mít kontakt s půdou a jejími mikroorganismy, které přispějí k celému procesu),
- kompostéru by nemělo chybět ani víko, které v něm udrží vhodné klima, nebude do něj pršet ani se nebude vysoušet.


Jak založit kompost doma na balkóně?

Kompost lze založit také na balkóně. V tomto případě však přijdeme o podstatnou část bioodpadu ze zahrady, ale nevadí. I tak se doma najde spousta toho, co lze zpracovat. Doma můžete kompostovat pomocí žížal a  vermikompostéru nebo pomocí speciálních nádob, které bioodpad rozkládají díky speciálním směsím s mikroorganismy.

Jak založit vermikompostér?

1. Sežeňte si vhodnou nádobu. Vermikompostér můžete vyrobit z obyčejných plastových kyblíků, koupit můžete i velmi designové kousky.

2. Sežeňte si žížalí násadu.

3. Vermikompostér žížalám vystelte vrstvou papírových plat od vajec, papírovými ubrousky nebo natrhanými roličkami od toaletního papíru.

4. Dejte žížalám první pohoštění. Ze začátku se zaměřte na jemnější bioodpad, který žížaly snáze zpracují.

Do vermikompostéru patří:
- zbytky z kuchyně (slupky od ovoce a zeleniny, pečivo, zbytky uvařeného jídla),- čajové sáčky,
- kávová sedlina,
- žížaly zpracují také skořápky od vajec (v malém množství).

Jak založit kompost?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!