Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
VPN propojuje svět / foto: pixabay.com

Víte, co je VPN a jak funguje?

Přestože s námi je VPN už nějaký ten pátek, v poslední době vzhledem ke světovému dění nabírá na popularitě i mezi lidmi, kteří by si tento nástroj běžně nepořídili. Pokud mezi ně patříte i vy, jste na správném místě.

V dnešním článku si nejen povíme, co to VPN vlastně je, ale také si přiblížíme, jaké jsou jeho výhody i nevýhody a jak vybrat nejlepší VPN.

Co je to VPN a jak funguje?

VPN je zkratkou pro Virtual Private Network, tedy soukromou privátní síť, která umožňuje šifrované, a tedy zabezpečené připojení mezi sítí a uživatelem či dvěma sítěmi. V praxi to znamená, že jsme při prohlížení internetových stránek fakticky neviditelní. VPN maskuje naše aktivity na internetu tak, že nás nikdo nedokáže vystopovat – nejen, že zašifruje přenášená data, ale zároveň nás ukryje za falešnou IP adresu.


Benefity VPN

Pokud bychom se podívali na konkrétní benefity VPN, respektive jeho využití v praxi, zjistíme, že jich je opravdu velké množství. Nejčastějším důvodem pro použití VPN bývá streamování bez ohledu na lokaci (například na dovolené), přístup k zablokovaným stránkám ve škole či na pracovišti, či jednoduše obcházení cenzury.

Zatímco výše uvedené výhody jsou především praktické, zapomínat bychom neměli především na primární funkci VPN – ochranu před sledováním hackery, kybernetickými zločinci, ale také státní správou či korporacemi.

Nevýhody VPN

Bohužel ani VPN se neobejdou bez určitých nevýhod. Mezi ty hlavní patří především potenciálně pomalejší internetové připojení. Z tohoto hlediska se vyplatí vsadit na ověřené provozovatele, kteří mají dostatečně optimalizovanou rychlost tak, aby nás VPN nijak neomezovalo.

V druhé řadě je potřeba počítat s tím, že některé firmy využívají blokace VPN, respektive blokaci známých IP adres používaných VPN službami. Zároveň bychom neměli zapomenout na vypnutí cookie souborů, které musíme při využívání vypnout sami.

Jak vybrat kvalitní VPN?

Sázkou na jistotu jsou především ověření provozovatelé, kteří se těší dlouhodobé popularitě mezi uživateli. Dobrým znamením je také velké množství recenzí. Příkladem může být tato Private Internet Access recenze, ve kterém se podrobně dočtete o výhodách i nevýhodách tohoto oblíbeného VPN.

Obecně se však dá říci, že efektivnější jsou plné, zpoplatněné verze. Nejen, že používají dostatečně silné protokoly, ale také mají více serverů, a nabídnou tak rychlejší připojení. V neposlední řadě se vyhnete otravným reklamám, které jsou bohužel často součástí bezplatných VPN.

Cena VPN se pohybuje kolem několika Euro měsíčně, v případě dlouhodobého předplatného se můžeme dostat dokonce k ceně kolem jednoho až dvou Euro.  Pokud však chcete ušetřit, či si VPN zatím jen levně vyzkoušet, vhod vám přijdou VPN slevové kódy.

Ve kterých zařízení lze VPN používat?

Přestože se o VPN mluví primárně v souvislosti s počítači či mobily, využít ho můžeme v každém zařízení s přístupem k internetu. Jedno předplatné zpravidla nabízí možnost připojení až z několika zařízení současně. Kromě toho se dá VPN nastavit přímo ve vašem routeru – všechna data, která jím projdou, tak budou chráněna. 

Víte, co je VPN a jak funguje?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!