Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Magnety neodymové / foto: shutterstock

Víte, co jsou neodymové magnety?

Poznejte sílu přitažlivosti neodymových magnetů i jejich praktické využití.

Neodymové magnety jsou sloučeninami neodymu, železa a boru. Neodymové magnety jsou tvrdé, křehké, elektricky vodivé a tepelně citlivé. Na rozdíl od jiných magnetů jsou velmi silné a mají lepší vlastnosti v poměru k jejich ceně. Jejich chemický vzorec vypadá takto: Nd2Fe14B, jsou nejsilnějšími magnety s vynikajícími magnetickými vlastnostmi. Mají velkou energetickou hustotu (7,5 g/cm3) a remanenci. I malý magnet dokáže udržet tisícinásobek své hmotnosti. Jejich nevýhodou je pouze náchylnost ke korozi, jejich povrch se proto upravuje niklem, zinkem, epoxidovou pryskyřicí, stříbrem či zlatem. Také mají nízkou tepelnou odolnost, magnetické vlastnosti začínají ztrácet již při 80 °C, klasické feritové magnety vydrží i v teplotách 300 °C. Neodymové magnety jsou ale velice odolné proti demagnetizaci.

Magnety

Výroba neodymových magnetů

Magnety vznikají pomocí slitin ze vzácných zemin jejich lisováním a spékáním. Poté se musí ochránit jejich povrch různými prvky. Magnet se nakonec upraví do různých velikostí a tvarů.

Neodymový magnet se vyrábí na principu smísení směsi prášku, tzv. práškovou metalurgií. Potřebný monokrystalický prášek je vytvářen v atmosféře vzácného plynu a poté je tvarován v gumové nebo ocelové formě. Z ocelových forem vyjdou už hotové tvary magnetů, z gumových jsou vytvářeny velké kusy, které se pak dále ještě rozdělují na menší finální části. Při výrobě je potřeba silného magnetického pole, které určuje směr magnetizace. Po vylisování a spečení vznikají permanentní magnety. Obrousí se do požadovaných tvarů a poté se vylepší jejich povrch. Povrchová úprava probíhá za pomoci niklu, zinku, pryskyřice, zlata či stříbra a slouží jako ochrana proti chemickým vlivům, zejména proti korozi.

Kde je koupit?

Dají se koupit určitě v různých kamenných obchodech s domácími potřebami, ale také na různých e-shopech. Doporučujeme firmu Magsy, která je v České republice jednou z nejlepších firem na magnety. Vlastní známý e-shop, kde mají přes 4 000 000 různých magnetů skladem a také se pyšní vlastní výrobní halou, kde vyrábí magnetické separátory. Separátory slouží na zachycení nežádoucích kovových nečistot z materiálu. Jejich pobočky se nacházejí i v Německu, Polsku, Slovensku, Bulharsku, Rumunsku i USA. Vyrábí z prvotřídních materiálů. Firma Magsy nabízí širokou nabídku magnetických výrobků neodymových nebo feritových magnetů, přes magnetické čočky, fólie a pásky až po magnetické kapsy.

Praktické využití neodymových magnetů

Neodymové magnety se používají třeba pro elektromagnetické součástky, jsou obsaženy v záznamových hlavách harddisků, obsahují je i malé mikrofony a sluchátka.

Mohou ale také posloužit běžně v domácnosti. Kutilové si přijdou na své například s neodymovými háčky a kotoučovými magnety. Mohou se využít jako pomocník při zavírání skříně nebo při hledání drobných kovových předmětů, které se na magnet rychle přitisknou. V kuchyni může sloužit jako držák na různé pomůcky, jako jsou třeba nože. Existuje také magnetický věšák, úchyt na klíče atd. Stačí neodymový magnet přilepit na požadované místo.

 

K tomuto článku není otevřena diskuze