Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Gril z kontejneru / foto: Archiv E. Mizerové

Klasickou popelnici přeměnil domácí kutil na funkční zahradní gril

Nechte se inspirovat nápadem, jak z běžného kontejneru lehce vyrobit netradiční zahradní gril.

Letní období přímo vybízí k pořádání zahradní párty, ke které neodmyslitelně patří chuť a vůně grilovaného masa. Při větším počtu lidí si však jen s naloženými plátky nevystačíte. Abyste nasytili všechny hladové krky, je potřeba ogrilovat větší kus masa jako například vepřovou kýtu nebo klidně celé prase. K tomu budete potřebovat speciální gril s dostatečným prostorem a takovými vlastnostmi, díky kterým bude vaše pečínka ideálně propečená na povchu a šťavnatá uvnitř. Jednou z možností, jak tuto situaci pořešit, je vyrobit si vlastní gril z klasického kontejneru na odpad.

Popelnice s překvapením

Pokud se rozhodnete pro výrobu grilu, základem všeho bude pořízení žárově zinkovaného kontejneru. Rozhodně nedoporučujeme použít k výrobě kontejner použitý a snad ani není třeba vypisovat důvody proč. K pohánění grilu můžete využít zpřevodovaný 12V motor ze stěračů, který točí grilovací jehlou. Ohniště lze přivařit k zadní straně kontejneru a opatřit je samostatným víkem pro snadné přikládání. Do víka kontejneru umístěte teploměr pro hlídání teploty, a jelikož dochází k ohřívání původního držadla pro otvírání víka, vyplatí se kontejner vybavit prodlouženým madlem na boční straně. K lepšímu přístupu pro ořez masa doporučujeme vstupní otvor rozšířit o výklopnou přední stěnu.

Motorek pro pohánění grilu

Výhody grilování v kontejneru

Klasický kontejner na smíšený odpad, ze kterého se line kouř a vůně grilovaného masa, zpočátku působí spíše komickým dojmem, brzy jsme však pochopili jeho výhody a hlavně praktičnost. Ta tkví jednak v jednoduché přepravě celého grilu, kdy jednoduše naložíte celý kontejner na vozík a upevníte jej díky zajišťovacím kolečkům. Nemusíte řešit žádné rozkládání, ani jinak složitý transport. Další výhodou je snadná manipulace při okrajování pečeně. Grilovací jehlu nemusíte nikam přemísťovat, pouze zastavíte její otáčení a maso krájíte přímo a místě, na kterém se opéká. Maso z tohoto grilu chutná výtečně díky rovnoměrné cirkulaci horkého vzduchu, který zajistí křupavou kůrčičku na povrchu, uvnitř však maso nevysuší a udrží jeho šťavnatost.

Šťavnatá pečínka

Pořídit si kontejnerový gril není nikterak složité, a pokud máte doma domácího kutila, určitě se rád pustí do práce. Těšit se můžete nejen na skvěle propečené maso, ale také na obdivné a úsměvné komentáře vašich hostů, kteří by rozhodně nečekali takto nápadité zpracování zahradního grilu.

Klasickou polenici přeměnili na funkční zahradní gril

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!