Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stavba domu / foto: Jirkont

Možná si říkáte, že je nejvyšší čas proměnit sen o vlastním bydlení ve skutečnost.

Pohráváte-li si s myšlenkou stavby domu, řešte vše s dostatečným předstihem. Vězte, že bude trvat dlouhé měsíce, než se dopracujete k finálnímu projektu a získáte všechna souhlasná stanoviska a povolení. Udělejte si jasno v tom, co všechno vás před stavbou čeká a připravte se na možné komplikace.

Projednejte stavební záměr s úřadem

Ještě před tím, než začnete řešit podobu budoucího domu, byste měli navštívit příslušný stavební úřad a stavební záměr s ním projednat. V této fázi ještě nemusíte mít v ruce žádné podklady. Pokud pracovníkům úřadu řeknete, na jakém pozemku chcete stavět, dozvíte se spoustu důležitých informací. Měli byste se seznámit také s územním plánem, ve kterém jsou uvedeny i obecné podmínky podoby staveb v místě výstavby.

Už při projednání stavebního záměru zřejmě zjistíte, že váš budoucí dům nebude vypadat tak, jak jste si představovali. Chtěli jste například postavit dům s rovnou střechou? Možná vám úředníci řeknou, že to v daném místě není možné. Jednou z podmínek realizace domu totiž může být mimo jiné i konstrukce klasické sedlové střechy. Pokud budete s úřady komunikovat ještě před zpracováním projektu, ušetříte si spoustu peněz za případné dodatečné změny.

Nepodceňte fázi projektování domu

Zpracování projektové dokumentace patří mezi nejdůležitější fáze, které předcházejí samotné výstavbě. Právě při zpracování projektu se rozhoduje o tom, jak bude finální stavba vypadat, jaké bude mít dispozice nebo jaké stavební materiály se použijí. Už v tomto kroku můžete rozvíjet představy o tom, jak budou vypadat vnitřní i venkovní prostory. Můžete přemýšlet nad výběrem vhodných obkladů a dlažeb. V tomto případě však jde spíše o volbu vhodných materiálů, než výběr konkrétních barev a dekorů.

Zpracování projektu by měla předcházet právě pečlivá předprojektová příprava, v rámci které se zjistí požadovaný rozsah dokumentace, seznam potřebných vyjádření, souhlasů či stanovisek, stejně tak i dostupnost inženýrských sítí. Dejte si pozor na nákup hotových projektů, které zpravidla neodpovídají požadavkům stavebních úřadů a neobejdou se bez dodatečných úprav.

Zavčas se obraťte na architekta nebo bytového designéra

Ne každý si uvědomuje, že by se měl na architekta nebo bytového designéra obrátit už ve fázi zpracování projektu. Pokud se na odborníka obrátíte pozdě, s velkou pravděpodobností budete muset provádět nákladné úpravy týkající se změn příček, elektřiny nebo třeba rozvodů vody. Na to upozorňuje i Ing. arch. David Lukas z rodinného architektonického ateliéru Lukas Arch: Schůzka s architektem by měla být jedna z prvních věcí, kterou před zahájením projektu uděláte. Jen tak můžete včasně podchytit případné problémy a vést projekt od začátku správným směrem. Už při výběru stavebního pozemku hrozí, že investor zakoupí pozemek, na kterém není možné dům optimálně umístit a orientovat ke světovým stranám.“

Architekt David Lukas jedním dechem dodává, že při koupi novostavby nebo rekonstrukci bytu bývají nejčastější chybou nevhodně navržené dispozice místností, které neumožnují efektivně využít prostor při zachování kvality prosvětlení a vzdušnosti obytných místností. „Pokud architekta oslovíte až v pokročilé fázi projektu, bývá nezřídka mnoho z těchto problémů již neřešitelných, nebo za nerentabilních stavebních investic. Pak se budete muset často spokojit s kompromisním řešením, což je u vlastního bydlení obrovská škoda.“ Pokud se tedy chcete vyhnout problémům, na odborníky se obraťte co nejdříve.

Čeká vás schvalovací řízení – obrňte se trpělivostí!

Ve chvíli, kdy budete mít zpracovaný projekt, vás čeká samotný schvalovací proces. Jeho složitost a délka závisí na typu stavby a množství požadovaných souhlasů a stanovisek. V některých případech vám na stavbu domu vystačí ohlášení stavby, jindy se neobejdete bez stavebního povolení. Počítejte s tím, že během stavebního řízení budete potřebovat souhlasná stanoviska například od hygienické stanice, odboru ochrany životního prostředí nebo třeba odboru památkové péče.

Do země můžete poprvé kopnout až poté, co bude schvalovací řízení u konce. Věřte, že námaha spojená s výstavbou domu za to rozhodně stojí. Pokud se propojíte s profesionály, ušetříte si spoustu problémů a budete o krok blíž k vysněnému domu.

Možná si říkáte, že je nejvyšší čas proměnit sen o vlastním bydlení ve skutečnost.

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!