Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Art deco / foto: P11irom / Shutterstock.com

Bydlení ve stylu art deco: Zdobný, honosný a klidně i u vás doma

Styl založený již v pozdní secesi se v posledních letech dostal opět na samý vrchol a středobod uznávaných designérů. Lidé pomocí tohoto stylu vybavovali své obydlí již po první světové válce, jako začátek čehosi nového, poválečného a optimistického.

Obecně se art deco vyznačuje sofistikovaností, luxusem, lesklými povrchy a dalšími. Jak tedy zařídit art deco interiér, ze kterého čiší moderní elegance a potřebné pohodlí?

Co by v art deco interiéru nemělo chybět

Než se pustíme do toho, jak by takový interiér měl vypadat, řekneme si, co by v něm nemělo chybět:

  • Dekorace, ale také art deco nábytek má být lesklý či s lesklými prvky, zdobné zrcadla a chromované
  • Tmavé barvy na zdech a nábytku – odvážné barevné
  • Geometrické tvary na zdech, dekoracích i podlaze.
  • Satén, hedvábí, porcelán, lampy z kovu, mozaika.

Odvážné barevné kombinace

Dokonalá art deco kombinace tkví například v šedé, béžové či smaragdové na zdech. Co se týče nábytku a dekorací, převládá zelená, zlatá, šedá, černá nebo okrově žlutá a vínová. Na stěnách také mohou být tapety s geometrickými tvary. Avšak dávejte pozor na četnost. Nejlépe ji aplikujte pouze na jednu zeď, například za pohovku či za obývací stěnu.

Podlaha a nábytek v souladu s art deco

Pokud rekonstruujete bydlení a rozhodli jste se pro tento styl, doporučujeme dřevěné parkety, které zde vyniknou. V případě, že chcete mít styl opravdu luxusní a takový, který zapůsobí na každého, zvolte mramorovou podlahu, které nechybí typické vzorování šachovnicové mřížky. Do obývacího pokoje a ložnice nezapomínejte na kusové koberce, které celek zútulní.

Art deco nábytek by měl být pohledově pevný a masivní. Vhodné bude masivní dřevo v různých barevných odstínech, které doplníte o zmíněné kovové prvky. Komody, luxusní konferenční stolky, stoly a skříně doplňte o sedačku a křesla čalouněná leštěnou kůží či jemným semišem. Rozhodně se nebojte ani sametu, saténu a hedvábí, které do tohoto stylu bezpochyby patří.

Bydlení ve stylu art deco: Zdobný, honosný a klidně i u vás doma

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!