Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stylové akvárium / foto: getfound.cz

Jak vybrat dekorace do akvária

Při pořizování společenského akvária si musíme uvědomit, že takové akvárium má okrasný charakter a má esteticky působit na prostředí, například v obývacím pokoji. Nemůžeme je jen tak nahodile rozestavovat po nábytku a do volných prostor místnosti. Více o dekoracích v článku.

Takové akvárium by mělo tvořit soulad s interiérem místnosti a nemělo by narušovat celkovou harmonii vnitřního prostoru. A proto je třeba vše promyslet, naplánovat a teprve potom přistoupit k samotné realizaci.

Je třeba sladit akvarijní mikrosvět s charakterem nábytku, pokojovými rostlinami a třeba i bytovými doplňky. Dnes již máme na trhu dostatečný výběr dekorací do akvária. Akvárium musí působit přirozeným dojmem. K dekorativním účelům nám poslouží různé kameny, kořeny, pozadí, rostliny, ale i vhodné osvětlení.

Kameny jako dekorace

Akvaristické obchody nám nabízejí kameny importované z Japonska a Asie. Takové kameny mají nejrůznější původ a složení, ale určitě by neměly svým složením nějak zásadně ovlivňovat chemismus vody v akváriu. V nabídce mohou být lávové kameny i vápenec. Pomocí kamenů lze v akváriu vybudovat terasy a pak se dno u zadní stěny zvedne do úctyhodné výše. V akváriu by měly určité kameny dominovat.

Kořeny jako dekorace

Zde bychom měli použít přírodní kořeny a dřevo z tropických oblastí. Těžší a masivnější kořeny neplavou a zůstanou u dna akvária. A ty lehčí kořeny je ideální zatížit kamenem. Až dostatečně nasáknou vodou (cca během 2 týdnů), pak už plavat nebudou. Zpočátku se může na kořenech tvořit „sliz“, který však pomocí odsávací hadice zlikvidujeme. Určitě je vhodné použít kořeny zakoupené v obchodě pro akvaristy, abyste měli jistotu, že do svého akvária „nezavlečete“ nějaké parazity.

Pozadí jako dekorace

Pozadí do akvária může být ve formě klasické akvarijní tapety nebo dnes je v nabídce již 3D akvarijní pozadí. Ten, kdo má rád jednoduchost, může si pořídit tapetu jednobarevnou, např. černou. Na takové tapetě hezky vyniknou rostlinky. Výhodou klasických tapet je jejich jednoduché upevnění z vnější strany akvária. U instalace 3D tapet si již musíme uvědomit, že nám budou ubírat na objemu akvária. Je třeba si ale uvědomit, že z tapety nechceme udělat dominantu akvária, ale chceme dát vyniknout obsahu akvária.

Rostliny jako dekorace

Taktéž rostliny musí tvořit v akváriu určitou kompozici. Například dominantní rostlinu nebudeme v akváriu umísťovat do středu, ale zasadíme ji poněkud od středu. S osazování rostlin začneme v zadní části akvária, kde umístíme rostliny, které jsou vhodné pro skupinovou výsadbu.

Osvětlení jako dekorace

Současný trh nám nabízí různou barevnost osvětlení, a to světle bílé, do červena nebo i do modra. I zde je třeba uvažovat tak, aby nám barva osvětlení například zdůraznila určité rostlinky v akváriu. Také u instalace akvarijních světel máme různé možnosti, ať již umístění na hraně akvária nebo například zavěšení přímo ze stropu.

Jak vybrat dekorace do akvária

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!