Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Betonové schody / foto: shutterstock

Betonové prvky do každé zahrady

Betonové prvky, které zahrady doplňují, mohou místo zútulnit a oživit. Patří sem také zámková dlažba, zatravňovací dlažba, obrubníky, palisády, nášlapy a nejrůznější květináče či jiné dekorace.

Zahrada je oáza klidu a každý člen rodiny si zde najde své místo. Navíc zahrada plní hned několik funkcí. Je to především estetika, ale také praktičnost a v neposlední řadě je třeba zmínit i pěstitelské práce. Majitelé si mnohdy zahradu pořizují ze všech těchto důvodů, na jedné straně se pyšní skvělou úrodou a na druhé straně mají před sebou práci v podobě udržovaného trávníku. Zahrada tak může být skvělou relaxační zónou se vším všudy.

Relaxační zóna

Beton jako velmi odolný materiál

Beton nemusí být nutně brán jen jako velmi odolný materiál pro podlahy v domě. Má řadu výhod, které vyzdvihují i zahradní architekti. Jde vlastně o materiál z přírodních surovin, který je odolný a to nejen proti povětrnostním podmínkám. Jeho životnost je v řádu desítek let a pokud se na zahradě člověk rozhodne pro betonové prvky, může je opatřit speciálním nátěrem, která zabraňuje nasáknutí vodou. Betonové prvky drží tvar, nijak se na slunci nedeformují a nemusí jít jen o obrubníky nebo nášlapy. Zámková dlažba nebo zatravňovací dlažba patří také do této skupiny betonových prvků, které jsou vzhledem k pozitivním vlastnostem betonu velmi oblíbené. Při jejich realizaci je třeba také myslet na to, že podklad by měl být trochu zpevněn, beton přece jenom něco váží. Navíc byla zmínka o betonu již ve starém Římě, i když nešlo o beton v takové podobě, jako je známý v současné době.

Zámková dlažba

Estetika a originalita

Každá zahrada nebo park by měla působit především příjemně a uvolněně. Květiny, stromy a okrasné dřeviny přispívají k lepšímu prostředí, ale mnohdy se právě betonové prvky, které zahrnují nejen již zmíněné obrubníky, skvěle vyjímají v jakémkoliv zeleném prostředí. Jsou praktické a vytvářejí určitý druh kultury. Zkrášlit městský park, který by jinak byl velmi jednoduchý a působil by opuštěně, je možné právě díky betonovým doplňkům. Mohou to být například odpočinkové lavice, ale také designové prvky v různých tvarech. Všechny tyto prvky jsou originální, stálé a velmi odolné proti poškození.

Beton nabízí rovněž možnost použití betonových bloků a tvárnic, které spolehlivě a originálně ohraničují zahrady, mohou být dobrým pomocníkem při stavbě ochranných zdí proti sesuvu půdy, ale lze je také využít pro dotvoření zahradní architektury v případě kaskádových bloků. Tyto prvky vypadají velmi dokonale a v každé zahradě či parku jsou skvělým doplňkem.

Jednou z mnoha firem, které nabízejí své originální a kvalitní výrobky z betonu, je firma PRESBETON. V nabídce lze najít nejrůznější tvarovky, obrubníky, zámkové dlažby a podobně.

K tomuto článku není otevřena diskuze