Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ratanový nábytek / foto: Photographee.eu

Ideální zahradní nábytek? Vsaďte na ten ratanový!

Hledáte pohodlný zahradní nábytek, který něco vydrží? Zkuste ten z ratanu. Pořídíte ho jak v přírodní verzi, tak i v té umělé, která odolá i náročným venkovním podmínkám.

Každá zahrada si zaslouží pohodlné posezení. Svůj relaxační koutek si můžete vytvořit na terase, pod zastřešenou pergolou nebo klidně jen ve stínu pod stromem. Na výběr máte z celých zahradních setů, ale nic vám nebrání v tom, abyste si vytvořili osobité posezení přesně podle svých představ. Hlavní je, abyste zvolili nábytek, který je pro použití venku uzpůsobený. A takový ratanový zahradní nábytek patří mezi ty nejvhodnější druhy. Tak si pojďte vybrat ten svůj a naučte se o něj správně pečovat, aby vám vydržel co nejdéle.

Přírodní vs. umělý ratan

Jaký je vlastně rozdíl mezi přírodním a umělým ratanem? Ten největší rozdíl je v odolnosti. Zatímco přírodní materiál potřebuje pravidelnou péči, syntetický ratan je prakticky nezničitelný. Umělý ratan odolá náročným povětrnostním podmínkám včetně deště a nízkých teplot a je odolný i vůči UV záření, takže nevybledne ani po několika sezónách na sluníčku. Příjemné je i to, že nepraská a nezachytává oblečení. Navíc se vyrábí v mnoha barevných provedeních od bílé přes hnědou až po černou, takže si snadno vyberete odstín, který vám bude ladit se zbytkem zahradního vybavení.

Přírodní ratan pak ocení zejména ti, kteří nemají rádi umělé materiály. Tento hypoalergenní materiál pochází z lián tropické palmy a po usušení se dále zpracovává do požadovaného tvaru. Ratanový nábytek je krásně lehký a poměrně odolný. Ale pořád se jedná o přírodní materiál, který nevydrží tolik, co ten umělý. Proto ho nemůžete nechat dlouhodobě na dešti a je lepší ho mít pod zastřešenou pergolou nebo na terase, kde nebude nikdy stát v mokru.

Jaký ratanový nábytek na zahradu pořídit?

Jak přírodní, tak i umělý ratan jde přetvořit prakticky na jakýkoliv tvar. Proto na trhu najdete vše od křesel přes odkládací stolky a taburety až po pohodlná lehátka. Pokud chcete mít jistotu, že spolu budou jednotlivé kousky ladit, zvolte už hotovou sestavu. A že chcete něco neobvyklejšího? Doporučujeme závěsné houpací křeslo nebo houpačku, které k odpočinku přímo vybízí.

TIP: Kdyby se vám po letech nábytek okoukal, stačí vyměnit potah na polstrování a máte vystaráno.

Doplňky k ratanovému posezení

Základem pohodlného posezení jsou samozřejmě polštářky. Ale klidně svou relaxační zónu vyšvihněte ještě o level výš tím, že s nábytkem sladíte i s dalšími doplňky jsou například praktické podložky nebo košíky. Pokud fandíte okrasným květinám, doporučujeme i ratanové obaly na květináče, které vypadají dobře na každé terase.

Jak pečovat o ratan, aby dlouho vydržel

Při péči o ratanový nábytek je zásadní to, jestli se jedná o přírodní ratan nebo o ten umělý. Zatímco umělý stačí jen otřít hadříkem a máte vystaráno, jeho přírodní verze vyžaduje péče přeci jen o něco více.

První předpoklad k dlouhodobému užívání je to, že nábytek nebudete nechávat celoročně venku. Pokud nemáte zastřešené sezení, doporučujeme ho před delšími dešti chránit alespoň plachtou. Životnost mu také výrazně prodloužíte vhodným lakem. Pokud vidíte, že se lak začíná odlupovat, je čas nátěr zopakovat.

A jak na znečištění? Nejlepší je čištění suchým hadříkem, případně vlhkým hadříkem s troškou šetrného saponátu. Větší zašpinění vyřešíte i studenou vodou se saponátem, v takovém případě ale nábytek nechte dobře vyschnout. Umělý ratan pak bez problémů umyjete i zahradní hadicí.

Ideální zahradní nábytek? Vsaďte na ten ratanový!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!