Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Šaty rozpustné ve vodě / foto: Sheffield university

Ekologie jde vpřed i v módě – seznamte se s materiály, které neškodí přírodě

Ekologie je téma, které se dostává do popředí, a to nejen v běžném životě. Své místo začíná zaujímat i v módě a lidé jsou každým dnem ekologickým materiálům více a více nakloněni.

Lnu se přikládá stále větší pozornost

Prakticky každý velký výrobce oblečení se snaží do svých kolekcí zakomponovat i takové modely, které jsou v kompetenci s přírodou čili z ekologických, přírodních materiálů. K nim se bezesporu řadí len - tradiční materiál, jehož výroba je pro střední Evropu naprosto typická. Mezi jeho vlastnosti patří nejen lehkost, ale také fakt, že uchovává tělesné teplo. Pokud jste se této tkanině vyhýbali právě v zimě, byla to chyba. V takových kouscích vám opravdu nebude zima, o to se nemusíte bát.

Přírodní materiály

Bambusová viskóza, která skvěle saje

Do popředí se také stále více dostává i bambusová viskóza, která je velmi příjemným materiálem na omak. Jen málokdo však ví, že má fantastické sací vlastnosti! Saje až třikrát víc než bavlna, navíc je jeho spodní vrstva antibakteriální.

Z bambusového vlákna se šije například spodní prádlo. Mluvíme však o velmi citlivé tkanině, která by se neměla prát na vysoké teploty. Proto, pokud do kousku z tohoto materiálu zainvestujete, pořádně si pročtěte informace na štítku.

Bambusové spodní prádlo

Zajímavým materiálem je piňatex

Náš seznam přírodních materiálů ukončíme takzvaným piňatextem. Víte, o co jde? Jedná se o tkaninu získávanou z ovoce a listů. Nejčastěji se tkanina získává z pomerančovníků a listů damarovníku obrovského. Listy prochází speciální povrchovou úpravou (ta je samozřejmě ekologická) a výsledná látka se používá například na boty nebo batohy. Často se z ní vyrábí také peněženky, které se opravdu jen tak nerozpadnou v rukou po pár týdnech aktivního používání.

Další přírodní materiály, ze kterých se dnes vyrábí nejen oblečení

  • Tencel
  • Modal
  • Bavlna

Ekologie jde vpřed i v módě – seznamte se s materiály, které neškodí přírodě

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!