Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sportovní obuv / foto: Kuznetcov_Konstantin / Shutterstock.com

Bezpečné sportování aneb Proč rozlišovat sportovní obuv

Máte jedny, případně dvoje sportovní boty, které nosíte stále dokola? Ať už jdete běhat, zajezdit si na koloběžce nebo cvičit do fitness centra? Pak děláte velkou chybu. Odborníci se shodují na tom, že je dobré mít více typů sportovních bot a rozhodně nejde o rozmařilost.

Sport a pojištění

Jestliže sportujte rádi a často, dokonce i na dovolené, třeba v zahraničí, správný výběr obuvi a oblečení vám stačit nebude. K běžecké či tréninkové obuvi nezapomeňte na sjednání pojištění. Srovnání úrazového pojištění i na sport najdete na internetu, případně kontaktujte svého poradce. Pojištění vám zajistí větší klid, jistotu a může ve finále ušetřit spoustu peněz.

Rozdílné sporty – rozdílné techniky

Ačkoli se vám může zdát, že je úplně jedno, jaké boty na sobě při cvičení, věřte, že jedno to není. Pokud budete mít na sobě běžeckou obuv, nemusíte provádět některé cviky tak, jak byste měli. Například může jít o techniku dřepu, výpadů a jiných podobných. Obuv nebude mít samozřejmě žádný vliv na cvičení vykonávané na strojích, kde sedíte. Ale pokud budete provádět cviky, jako zmíněné dřepy a výpady, nemusí být technika cviku úplně v pořádku. Ne nadarmo se sportovní obuv rozděluje i podle toho, zda cvičíte uvnitř (v budově) nebo venku. I běh na běžícím pásu je úplně jiný, než běh venku. Dále záleží na tom, zda běžíte po rovné cestě/chodníku nebo nezpevněném povrchu, jako je lesní či polní cesta.

Prevence úrazů

Správně provedená technika je základ. Mimo jiné správně zvolená obuv šetří vaše klouby. A naopak nevhodně zvolená obuv může znamenat i vyšší riziko úrazů. To v případě, že si na běhání vezmete boty, které se hodí spíš do tělocvičny. Při běhu se noha v botě pohybuje. Když běžíte z kopce, posouvá se dopředu, vaše noha musí snášet větší zátěž i při překonávání nějaké překážky (patníky, schody). Při běhu také skáčete, zatáčíte, brzdíte. Abyste se vyhnuli puchýřům, bolestem kloubů (kolen i zad), je dobré používat obuv na běhání. Ta nemusí stát dnes spousty peněz. Stačí sledovat akční letáky a slevy různých společností. Mnohdy koupíte parádní boty na běhání i se 70% slevou, protože už jde o starší model, který se doprodává. A když víte, že vám vyloženě nějaký typ obuvi sedí a zbystříte slevu, klidně si vyzkoušejte kupte hned dvoje takové boty – třeba od každé barvy. Boty se mají střídat a zejména při běhání vyměnit po naběhání výrobcem doporučených kilometrů.

Stabilita těla při cvičení

Při cvičení je potřeba mít určitou stabilitu těla, kterou vám běžecká obuv neposkytne. Jestliže děláte například dřepy s činkou/činkami, tak se tlumící vrstvy v běžecké obuvi mohou deformovat pod touto tíhou. Nejenže si běžeckou obuv takto zničíte, neodvedete ani kvalitní trénink, protože při těchto cvicích potřebují nohy oporu a stabilitu, kterou poskytne pouze tréninková obuv. Taková obuv by měla být pružná, neklouzavá, pevná a odolná. Boty by neměly tlačit, ale ani mít zbytečný prostor navíc. Což je i rozdíl oproti běžecké obuvi, kde je prostor navíc nutný. Protože při delším běhu noha může otékat a měnit pozici (běh z kopce). Investice do správné obuvi se určitě vyplatí.

Bezpečné sportování aneb Proč rozlišovat sportovní obuv

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!