Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Krmení rybiček / foto: Getfound

Jak krmit ryby v zahradním jezírku

Správné krmení rybiček v zahradním jezírku je velice důležité. V prvé řadě bychom rozdělili krmení ryb na ryby jeseterovité a dále na ryby kaprovité.

Rozdíl je v jejich způsobu trávení. Při krmení je také důležité sledovat teplotu vody v jezírku. Nejvhodnějším obdobím pro krmení ryb je jaro a podzim.

Pokud chovám v jezírku pouze jesetery, zvolíme krmivo určené pro jesetery. V případě, že chováme kapry, závojnatky a karasy zvolíme krmení pro KOI. Jestliže je však osádka jezírka smíšená, je to složitější, ale určitě řešitelné.

Krmivo pro jesetery je určitě výživnější a pro všechny ryby zajímavější, jelikož obsahuje velký podíl masa, tudíž bílkovin. Takže, kdybychom hodili do jezírka současně krmení pro jesetery i kapry, určitě by si všichni vybrali krmivo s vyšším obsahem bílkovin a krmiva pro kapry by si už nevšímali.

Proto je důležité začít krmením kaprů, a to určeným pro ně. Po 20 minutách krmení kaprů po malých dávkách, kdy zjistíme, že už jsou syti, ihned začneme krmit jesetery granulemi, která se potopí ke dnu. Kapři jsou již nakrmeni, takže granule jen tak ochutnají.

Krmivo pro kaprovité ryby a KOI kapry

Kapry začínáme krmit na jaře, kdy teplota vody v jezírku vystoupne nad 10º C a naopak končíme na podzim při poklesu teploty.

Krmivo pro kapry plave většinou na hladině a tak se nám naskytne hezký pohled při krmení, kdy kapři jsou nuceni vyplavat k hladině jezírka. Potrava pro kapry má lehčí formu. Známá jsou krmiva Ibuki dodávána formou pelet a granulí. Existují také krmiva foukaná, avšak ta mají vysoký objem, vypadají levně, ale nejsou tolik výživná.

Kapry krmíme jednou až dvakrát denně. Krmivo na jaře a na podzim se liší. Především na jaře a na podzim je vhodnější krmení s vyšším obsahem vlákniny a přes léto krmíme potravou s vyšším obsahem bílkovin.

Krmivo pro jesetery

Jesetery taktéž krmíme od jara do podzimu. Krmení probíhá formou granulí, které klesnou ke dnu a obsahují velké množství bílkovin, tudíž jsou výživnější. Vhodné je krmivo Ibuki Sturgeon.

Druhy krmiva pro různá roční období

Na jaře, jak již bylo řečeno, začínáme krmit, když teplota vody v jezírku dosáhne 10ºC a zapínáme jezírkové čerpadlo, a to krmivy Spirulina Color (obsahuje Spirulinu) – pro vybarvení ryb, Wheat Germ (obsahuje vlákninu) a Multi Mix, kterým můžeme krmit po celý rok.

V létě

V létě můžeme krmit krmivem s vyšším obsahem bílkovin a to krmivy Orange (vysoký obsah bílkovin), Grower (ještě vyšší obsah bílkovin), Spirulina Color (jak již název napovídá pro vybarvení ryb) a opět Multi Mix pro krmení po celý rok.

Na podzim

Na podzim, když klesne teplota, tak krmíme krmivem s nižším obsahem bílkovin a to krmivem klesajícím ke dnu. Tady máme např. Wheat Germ, Spirulina Color a Multi Mix.

A konečně v zimě, to necháme ryby v klidu a nekrmíme je. Je nutné ryby kvalitně krmit od jara do podzimu, aby přečkaly zimu v pořádku a nemuseli jsme se potýkat na jaře s chorobami.

           

Jak krmit ryby v zahradním jezírku

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!