Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Brambory a hrnec / foto: pixabay

Kutíte na chalupě, a tak není čas na vaření? Kaufland leták poradí!

Kutíte na chalupě, a tak není čas na vaření? Kaufland leták poradí!

Zejména pokud se o ně staráte svépomocí, kutíte a spravujete chatu či chalupu, pěstujete na zahradě, držíte si pro radost zahradu okrasnou, prostě pokud věnujete svůj volný čas právě domu a chalupě nebo chatě.

Často se během zahrádkářského víkendu stává, že vaření oběda nebo večeře je to poslední, čím byste se chtěli zdržovat. Jenže jíst celý víkend jen chléb s máslem, také není to pravé ořechové. Jak najít kompromis a v rychlosti zvládnout přípravu oběda či večeře? Stačí využít nabídky Kaufland letáku, který pravidelně přináší ceny za potraviny, které zpracujete opravdu rychle.

Vejce stokrát jinak

Jednou z nejoblíbenějších surovin rychlého vaření jsou vejce. Navíc je Kaufland leták často nabízí se slevou. Vejce mají mnoho nepopiratelných výhod, přičemž rychlost jejich přípravy patří pro chataře a chalupáře, pro kutily i zahrádkáře k těm hlavním. K tomu ještě poskytnou spoustu energie a bílkovin, zdravých tuků. Vejce jsou považována za superpotravinu, protože i při konzumaci malého množství získáme mnoho nutričních látek.

Vejce lze připravit na spousty způsobů, kdy tím základním je jejich osmahnutí nebo povaření, takže můžeme mít vejce ztracená, vařená, míchaná či volské oko nebo vynikající vaječnou omeletu, ale i pečivo osmahnuté ve vajíčku. Všechno jsou to rychlovky, se kterými máte během pěti minut „zameteno“.

Podle Kaufland letáku nakoupíte vejce za příjemné ceny, a tak vás i víkendový oběd či večeře přijdou jen na pár korun. Přesto se budete cítit plní jako po královské hostině! I to je velká výhoda konzumace vajec.

Už jste vyzkoušeli i jiné recepty s vajíčky?

Vejce je opravdu možné připravit na mnoho způsobů, a tak nikoho nepřekvapí, že v každé zemi najdeme typické a vždy jiné recepty pro přípravu vajec. Například severskou variantu, kdy se do míchaných vajec přidá uzený losos, tureckou variantu s jogurtem a chilli nebo vejce různě zapečená či upravená řeckým způsobem na frittatu.

Na snídani Cilibr

Možná vám do chuti padne turecká varianta vajec s jogurtem a chilli. Nese název cilbir a je považována spíše za snídani. Jako večeře se však také báječně hodí díky vysokému obsahu bílkovin. Co budete pro přípravu tureckých vajec cilbir potřebovat?

- zakysanou smetanu nebo řecký jogurt - 200 g

- česnek - 2 stroužky

- římský kmín - 1/2 lžičky

- olivový olej - 1 lžíce

- čerstvý kopr - 1 lžička

- ocet - 2 lžíce

- vejce- 4 ks

- sůl a čerstvě mletý pepř

- nasekaný kopr, sezamové semínko a mletá paprika - až k podávání

Chybět tu nesmí kořeněné máslo, které pozvedne cilbir k dokonalosti. A pro jeho přípravu se používá:

- máslo - 3 lžíce

- mletá paprika - 1/2 lžičky

- špetka mleté kurkumy

- špetka mletého římského kmínu

- špetka kajenského pepře nebo pálivé papriky (můžete vynechat)

- sůl – dle chuti

Jak na samotnou přípravu cilbiru?

Příprava je sice mírně složitější než u volských ok nebo míchaných vajec, ale těch pět minut navíc za výsledek jistě stojí. Nejdříve smíchejte zakysanou smetanu nebo řecký jogurt s prolisovaným česnekem, římským kmínem, olivovým olejem, koprem, solí a pepřem. Jogurt můžete koupit v akci z Billa letáku nebo si poměrně snadno připravit i domácí.

Pak rozpusťte máslo a vmíchejte do něj ingredience na kořeněné máslo. Díky Kaufland letáku jej navíc pořídíte levně. Poté pokračujete přípravou vajec, která se dělají jako pošírovaná, často jim říkáme i vejce ztracená.

Vaří se cirka tři minuty ve vodě s octem, a to tak, že jedno vejce vyklepnete do mističky. Jakmile voda začne vřít, rozmícháte ve středu vír, vejce do něj opatrně vlijete a necháte 3 minuty vařit. Pak vejce opatrně vyjmete a osušíte na kuchyňské utěrce. Posléze už je na řadě servírování.

Cilbir se podává na hlubším talíři, kam nejdříve nalijete trochu teplého másla, pak dáte zakysanou smetanu či řecký jogurt, na to posadíte pošírovaná vejce, zakápnete zbylým kořeněným máslem, posypete nasekaným koprem, sezamovým semínkem a mletou paprikou. Vejce můžete podle chuti ještě osolit a opepřit.

Kutíte na chalupě, a tak není čas na vaření? Kaufland leták poradí!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!