Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Člověk z venkova / foto: shutterstock

Není buran jako Buran

Stejné slovo, dva odlišné významy. Jaký rozdíl je mezi buranem a Buranem?

Pokud prohlásíme o někom, že je buran, máme tím většinou na mysli hanlivé pojmenování člověka, který se neumí chovat, případně se projevuje jako hloupý, omezený, či zaostalý. Někdy tak dokonce lidé z města označují vesničany. Zajímavé je, že pod stejným slovem nalezneme také pojmenování slavného sovětského raketoplánu, který měl za úkol dopravu kosmonautů na orbitální stanici a vynášení nákladu. Jaký byl jeho osud a existuje určitá spojitost mezi ním a potupným označením buran známým z našich poměrů?

Buran hanlivě zabarvený

Jak se lze dočíst v Českém etymologickém slovníku, slovem buran byl hanlivě označován obyvatel venkova. Pojmenování buran vychází ze staročeského búr, což bývala potupná přezdívka určená sedlákům, odvozená ze středohornoněmeckého būr neboli soused, sedlák, hrubý člověk, jež souvisí s německým bauen - stavět. V dalších slovnících je slovo buran vysvětlováno a spojováno se synonymy jako nevychovaný, neotesaný člověk, omezenec, primitiv, balík, křupan, dřevák. S tímto slovem se pojí také název Búrské války, které probíhaly v jižní Africe na konci 19. století mezi Angličany a potomky holandských přistěhovalců, kteří se označovali jako búři (holandsky boer znamená sedlák).

Buran Zemi oblétávající

Sovětský raketoplán Buran byl postavený v roce 1986 a jeho první plně automatický let proběhl 15. listopadu 1988. Z původně plánované třídenní mise se však zdržel v kosmu pouhé tři hodiny, během kterých obletěl dvakrát Zemi a poté přistál na přistávací dráze kosmodromu Bajkonur. Nebyl to však jediný nedostatek raketoplánu Buran. Nejen že se již dalšího letu nedočkal, ale smůla jej provázela i nadále. Svých pár minut slávy si sice užil v roce 1989 na výstavě aeroshow v Paříži a následně i u nás v Praze na letišti, jeho osud nakonec zpečetila v květnu 2002 větrná smršť, kvůli které došlo ke zřícení střechy hangáru. Následky byly natolik destruktivní, že byl zničen jak raketoplán, tak jeho nosná raketa a při neštěstí zemřelo 8 lidí. Název raketoplánu Buran zřejmě pochází z turecké jazykové rodiny a používá se pro studený vítr, který svou intenzitou zvedá sníh ze země. Někdy bývá také mylně překládán jako Sněhová bouře. Spekuluje se také o tom, že volbu jména inspirovalo jméno klíčové postavy programu, vědce a konstruktéra Valerije Pavloviče Burdakova.

Jak je vidno, slova buran a Buran spolu nikterak nesouvisí, ani mezi nimi není žádná vývojová spojitost. Snad jen, pokud vás někdy někdo nazve buranem, opřete se do něj svými lingvistickými znalostmi a poučte ho, že srovnání s kosmoplánem přeci není nikterak zahanbující!

 

Není buran jako Buran

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!