Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Starší muž a mladá žena / foto: shutterstock

Sapiosexualita aneb když vás u protějšku přitahuje mozek

Při seznámení si zpravidla vybíráme partnera podle vzhledu a charakteru. Jenže není tomu tak u každého. Jsou tací, pro které je u protějšku zásadní hodnota IQ. Čím vyšší, tím lepší.

Většinu přitahuje vzhled, charakter, společné zájmy, jiní za sexy považují u protějšku mozek. Což znamená, že inteligence je první vlastností, které si člověk u potenciálního partnera povšimne. A je pro něho prvořadá.

Co je sapiosexualita

Pro sapiosexuála začíná vše mozkem. Žádný chtíč, touha či sexuální uspokojení, dokud jeho mozek není nejdříve stimulován na intelektuální úrovni. Inteligence tak hraje zásadní roli při seznamování. A na rozdíl od genderově určitých omezení nemá sapiosexualita žádná vymezení. Může se jednat o kohokoli bez ohledu pohlaví a sexuální orientace. Dotyčná osoba může být přitahována „sexy“ mozkem ke stejnému i opačnému pohlaví. Slovo sapiosexuál bylo prvně použito v roce 2004.

Atraktivní mozek může zastínit fyzickou krásu
Atraktivní mozek může zastínit fyzickou krásu – Zdroj: Shutterstock.com

Když je vzrušující intelektuální konverzace

Sexy mozek je považován za nejvíce atraktivní a vzrušující část těla, na kterou se tak sotva hrabe postava, oslnivý úsměv či jiskra v očích. Nejvíce žádoucí je tak mozek, lépe řečeno hodnota IQ. Pakliže je pro vás u protějšku důležitější než vzhled červený vysokoškolský diplom, zprávy bez pravopisných chyb, snažíte se na prvním rande zjistit, jaký má dotyčná osoba názor na politiku, pak máte slušně nakročeno k tomu, být sapiosexuálem. Pozor na to, že dokonce u některých osob právě konverzace o politice může způsobit fyzické vzrušení.

Zkrátka pro sapiosexuály není inteligence jen pomyslnou třešničkou na dortu, neboť je samotná inteligence vzrušuje natolik, že je dokáže naladit na sex. Sapiosexuálové holt potřebují jiný druh předehry. V jejich případě je to právě intelektuální stimul, který je podstatně důležitější než ten fyzický. Typické je řešení filozofických problémů a teprve potom milostný akt. Ano, pro ostatní osoby je to něco nepředstavitelného.

IQ jako ukazatel přitažlivosti
IQ jako ukazatel přitažlivosti – Zdroj: Shutterstock.com

Život se sapiosexuálem

Pakliže jste vy či váš protějšek sapiosexuál, můžete zaregistrovat některé z vlivů pro váš vzájemný vztah. Může se jednat o jiný druh komunikace, neboť přitažlivost je založena na pocitu intelektuální stimulace, tudíž mentálně zajímavé aktivity budou významnou součástí vztahu. Lidé, kteří se řadí k sapiosexuálům, mají tendenci být přitahování osobami s nadprůměrným IQ, což může vyvinout tlak na druhou osobu, aby splnila vaše očekávání.

 

Zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/zena-vztahy-a-sex-sapiosexualita-aneb-kdyz-vas-pritahuje-sexy-mozek-40337355

https://www.vlasta.cz/vse-o-vztazich/sapiosexual-inteligence-vztah-partner/

Sapiosexualita aneb když vás u protějšku přitahuje mozek

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!