Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kondom v kapse / foto: fongbeerredhot / Shutterstock.com

Všechna fakta o kondomech a použití

Kondomy se objevují již od 14. století – v té době samozřejmě nebyly tak propracované, jako jsou dnes, ale svůj účel plnily a dokázaly zabránit početí i pohlavně přenosným nemocem. Jak šel čas s kondomy až do dnešní doby?

Vývoj kondomu

Od 14. století se kondomy neustále inovovaly až do 18. století, kdy se začaly vyrábět ze zvířecích střev. V 19. století kondomy proslavil zejména známý záletník Casanova, který je  často používal a nazýval je jako „anglický jezdecký plášť”. Díky objevu vulkanizace gumy se začal vyrábět postupem času kondom z elastického materiálu, který se již více podobá tomu, jaký jej známe dnes. Po tomto objevu se začaly kondomy masivně šířit a poptávka po nich enormně vzrostla.

První elastické kondomy

Nicméně první kousky, které byly vyrobeny z elastického materiálu, byly tlusté jako duše od kola a po stranách byly výrazné švy. Byly vyráběny i typy „amerických kondomů“, které zakrývaly pouze část údu. No, nebylo to rozhodně nic pohodlného. Od roku 1994 se začaly vyrábět polyuretanové kondomy, jejichž charakteristikou byla tenčí struktura a absence švu. Je však důležité podotknout, že u některých lidí, a to se týká mužů i žen, může při použití kondomu nastat alergická reakce zapříčiněná intolerancí na materiál latex.

Jak kondomy fungují

Při prevenci pohlavně přenosných chorob jako je HIV, je potřeba mít vždy kondom, protože v tomto případě je velice nízká pravděpodobnost, že by virus prošel neporušenou gumou. Kondomy tedy při správném použití pomáhají zabránit šíření viru. Také snižují vaši šanci na nákazu chlamydiemi a kapavkou či dalšími pohlavně přenosnými nemocemi. Pamatujte, že některé tyto choroby lze přenášet kontaktem s kůží, která nelze zakrýt kondomem. Kondomy hlavně výrazně snižují šanci na otěhotnění.

Všechna fakta o kondomech a použití

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!