Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Noc muzeí / foto: Foto: Sabina Huřťáková, se souhlasem Sabiny Huřťákové

Muzejní noc 2022 v Jihočeském muzeu

Každoročně patří květen a červen akcím, které umožní vstup zdarma do prostor muzeí po celé republice, a to především ve večerních hodinách.

V pátek 27.5.2022 bylo zpřístupněné v rámci akce Noc muzeí 2022 i Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích. Kromě sbírek bylo k vidění i umění žonglérů a divadelní představení.

18. ročník festivalu Noc muzeí

Festival Noc muzeí probíhá v evropských metropolích již mnoho let. Letošní ročník je již 18. Oficiálně se jedná o Festival muzejních nocí, jehož organizace se každý rok ujímá Asociace muzeí a galerií České republiky z.s. ve spolupráci s Ministerstvem kultury a dalších organizací. V roce 2022 se přihlásilo neuvěřitelných 601 institucí z celkem 178 měst. Festival vždy probíhá ve večerních hodinách v době od 20. května do 11. června. Národní zahájení tohoto festivalu letos proběhlo 20. května 2022 v muzeu v Českém Těšíně.

Noc muzeí
Noc muzeí – Zdroj: Sabina Huřťáková

Muzejní noc 2022 v Českých Budějovicích

O tom, že se v muzeu něco děje, si museli všimnout i neinformovaní kolemjdoucí. U Jihočeského muzea v Českých Budějovicích vyrostly přístřešky s občerstvením i stoly s lavičkami, kde si návštěvníci mohli odpočinout. V patře muzea pak byla k odpočinku a občerstvení otevřena i terasa. Hned naproti se nacházel vstup do sálu, kde mohli diváci zhlédnout loutkové divadelní představení. Tématem letošního ročníku totiž byly loutky a loutkové divadlo.

Loutkové divadlo
Loutkové divadlo – Zdroj: Sabina Huřťáková

K vidění byly samozřejmě i stálé sbírky Jihočeského muzea a obměňované výstavy. Lidé mohli navštívit oddělení přírody, Příběh města Českých Budějovic, zhlédnout staré pohlednice s vyobrazením města nebo navštívit krásnou výstavu loutek. Lidí přišlo skutečně mnoho. V úzkých chodbičkách muzejní budovy i v některých sálech byl problém se protáhnout. Pro seznámení se sbírkami letmým pohledem to jistě stačilo. Pro zájemce o podrobnější informace však jistě bude vhodnější, když muzeum navštíví v běžný návštěvní den. Cílem těchto akcí však není dokonalé prohlédnutí sbírek, ale spíše zaujetí veřejnosti a možnost přitáhnout zcela nové zájemce o kulturní dědictví. Což se jistě podařilo.

Dětský program
Dětský program – Zdroj: Sabina Huřťáková

Aktivity pro děti i dospělé 

V rámci Muzejní noci si mohli děti i dospělí vyzkoušet různé aktivity. Venku mohli vidět kejklíře a využít školu žonglování, různé hry pro děti a později ohňovou show. Uvnitř pak působil flašinetář, k dispozici bylo malé loutkové divadlo, sál s divadelním představením, živá hudba, různé tvořivé dílny pro děti i dospělé a fotokoutek se zábavnými rekvizitami a pozadí imitujícím noční oblohu. 

Vzhledem k vysoké účasti a zájmu veřejnosti věřím, že se letošní ročník muzeu v Českých Budějovicích vydařil.

 

Zdroj:

https://www.muzeumcb.cz/program/doprovodne-akce/muzejni-noc-1.html

https://www.cz-museums.cz/web/festival_muzejnich_noci/

 

Muzejní noc 2022 v Jihočeském muzeu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!