Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zámek Hluboká / foto: shutterstock

Pohádkové zámky: Hluboká jako sídlo pyšné princezny Krasomily

Představujeme místo, kde se natáčela nejstarší a zároveň nejznámější česká pohádka – Pyšná princezna. Je jím zámek Hluboká, známá i pro svůj romantický vzhled.

Zámek Hluboká – nejromantičtější sídlo v Čechách

Jedním z nejromantičtějších sídel v Čechách je bezpochyby státní zámek Hluboká nad Vltavou. (Píšeme v Čechách, protože Morava má zámek Lednice.) Hluboká byla vystavěna původně jako hrad již ve středověku, ale svou romantickou podobu získala za Schwarzenbergů, kteří ji přestavěli na pohodlné sídlo ve stylu tudorovské gotiky. Inspirací byla Anglie, konkrétně královské sídlo Windsor. Hluboká září do dáli svou bělostí a romantická cimbuří musí okouzlit snad každého, kdo ji navštíví. Není tedy divu, že si ji režisér Bořivoj Zeman vybral jako dějiště natáčené pohádky Pyšná princezna.

Zámek Hluboká

Pyšná princezna Krasomila a švarný zahradník Miroslav

Kdo by neznal nejznámější, ještě černobílou filmovou pohádku, Pyšná princezna? Princezna Krasomila trápí svého tatínka, krále Půlnočního království, když odmítne prince Miroslava. Ten se jen tak nedá a vyrazí se princezně podívat „na zoubek“. Přestrojí se za zahradníka a nechá se na Hluboké zaměstnat, aby byl princezně poblíž. Krasomila se do švarného Miroslava zamiluje, aniž by tušila, že je to přestrojený král. Co se stane, když jeho převlek odhalí? To jistě všichni známe, stejně jako slavné scény z hlubockých zahrad, které dodnes dokážou vyvolat euforii a úsměv na tváři. Nelze stát u slavného jezírka a nevzpomenout si na Krasomilu.

Natáčení pohádky Pyšná princezna

Hlubokou si k natáčení první české filmové pohádky Pyšná princezna vybral režisér Bořivoj Zeman jistě správně. Dokázala poskytnout malebné kulisy krásné princezně Krasomile, kterou ztvárnila Alena Vránová, i švarnému zahradníkovi Miroslavovi v podání Vladimíra Ráže. Pyšná princezna měla premiéru 26. září roku 1952 a získala i cenu za film pro děti na festivalu v Karlových Varech. Inspirací se stala pohádka Boženy Němcové Potrestaná pýcha.

Pokud byste se chtěli vydat i na další místa natáčení Pyšné princezny, zavítáte do Dolského mlýna, Českých Budějovic nebo na zámky Bouzov, Telč a Žinkovy. A to už je pořádné dobrodružství.

Pohádkové zámky: Hluboká jako sídlo pyšné princezny Krasomily

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!