Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Brýlatá kočka / foto: shutterstock

Povedené aprílové žerty celosvětových médií

Pro 1. duben je typické humorné žertování i legrácky na úkor druhých, ke kterým se v tento den uchylují také různé sdělovací prostředky. Těm se občas podařilo vypustit i takové vtípky, které způsobily nevídané pozdvižení.

Kde se vzala prvodubnová tradice?

Historie aprílového žertování sahá podle dostupných pramenů až do 17. století, konkrétně do roku 1690, kdy se o něm zmiňuje jistý Bartoloměj Chrystellia z Prahy. Pokud bychom pátrali v české literatuře 18. století, nalezli bychom již časté zprávy o prvodubnovém vtipkování. Některé výklady hledají souvislost s 1. dubnem v Bibli. Podle té se totiž tento den narodil Jidáš, který později zradil Ježíše, a proto bychom v tento den neměli nikomu nic věřit. Dle pohanských tradic může tento zvyk souviset s přechod smutné a ponuré zimy na radostné jarní období a 1. duben tak laškovně reaguje na tuto změnu. Případně může jít o souvislost s nestálým a proměnlivým dubnovým počasím, které si z nás dělá legraci.  Ať tak či tak, tradice se po staletí udržela, a tak bývá 1. duben dnem, kdy vtipkují žáci ve škole, kolegové v práci a humoru se nevyhýbají ani seriózní zpravodajské služby.

Šokující zpráva

Jaké vypečené žertíky zabodovaly nejvíce?

Když v roce 1960 informovala dánská televize o tom, že se v italské Pise zřítila slavná šikmá věž, většina Dánů zalitovala, že už světoznámou památku nikdy nespatří.

Podobné překvapení zažili v roce 1980 také lidé v Británii, kterým BBC oznámila, že původní hodiny na legendární londýnské věži Big Ben mají být nahrazeny moderním digitální typem.

Big Ben

Britská BBC však vypekla své diváky povedeným aprílovým žertíkem už v roce 1957. Tehdy přišla s věrohodnou reportáží, ve které představila keře, na kterých rostou těstoviny. V reportáži jsou dokonce k vidění obrázky ze sklizně těstovin, a tak není divu, že společnost musela po odvysílání reagovat na smršť telefonátů s dotazy, kde je možné tyto špagetové keře zakoupit.

A do třetice představíme povedenou trefu britské BBC, tentokrát z roku 2008. Ve svém pořadu Zázraky přírody upozornila na nový druh tučňáků, který se naučil létat proto, že jim nevyhovovalo chladné prostředí Antarktidy. Tučňáci se rozhodli migrovat do tepla k rovníku, konkrétně do deštných pralesů Jižní Ameriky. Létající tučňáci se stali hitem internetu BBC si mohla přičíst další povedený vtípek.

Aprílovému vtípku neunikla ani slavná Eiffelova věž. Ta měla být podle zprávy z roku 1986 rozebrána a její konstrukce měla posloužit ke stavbě prvního Disneylandu v Evropě.

Eiffelova věž

Jak jsme na tom s aprílovým humorem u nás?

Z českého prostředí vybíráme například vtípek z roku 2002, který byl inspirovaný kultovním českým filmem Marečku, podejte mi pero. Kdo film viděl, jistě zná bájného Hliníka, který se odstěhoval do Humpolce. A právě tomu, jako nejznámějšímu přistěhovalci, měla být v Humpolci odhalena pamětní deska.

Humor nechybí ani českému automobilovému průmyslu, konkrétně společnosti Škoda Auto, která představila novinku zabudovanou ve volantu. Je jí údajně vychytávka zvaná SAFIE (složenina z anglického safe a selfie, v překladu něco ve významu bezpečně vlastní foto), tedy možnost bezpečného pořizování vlastních fotografií za jízdy, které neodpoutává pozornost od řízení.

Anketa

Povedené aprílové žerty celosvětových médií

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!