Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kniha versus čtečka / foto: shutterstock

Papírové knihy a elektronické čtečky aneb co preferují knihomolové

Knihomolové budou stále tak nějak stabilně rozděleni na dva tábory, jedni jako milovníci klasických knih a tzv. čuchači, a druzí prostě e-čtenáři.

Avšak proč ne? Samozřejmě je to každého volba a obé má něco do sebe, jak klasická kniha, tak kniha ve čtečce. Vše má svoje plusy a mínusy a v jistých situacích je lépe využitelná čtečka, jindy s chutí sáhnete po klasické knize.

Proč milujeme klasické knihy?

Papírové knihy můžete pěkně držet v ruce, listovat stránkami, obdivovat knižní obálky, čichači čichají vůni papíru. Potom ji pěkně založíte do knihovny mezi své poklady a se zalíbením se na ně můžete dívat. Však nejkrásnější dekorace v obývacím pokoji je plná knihovna. Někteří knihomolové také tvrdí, že potřebují knihu fyzicky vlastnit. To, že mají nějaký soubor v jakési krabičce, je neuspokojuje. Prostě milovníci klasických knih si svůj cit pro ně rozhodně obhájí. Mezi nimi se rozlišují ještě čtenáři, kteří čtou raději knihy v pevné vazbě a ti, kteří mají raději svazky brožované.

Plusy elektronické čtečky

Čtečky knih mají také spoustu kladných vlastností, kvůli kterým je dobré si je pořídit. Chcete číst večer, nemusíte díky podsvícení rušit partnera rozsvícenou lampičkou. Odlétáte na dovolenou, nemusíte řešit váhu knih v kufru a budete mít jistotu, že vám čtivo nedojde. Nemusíte nafukovat váš stávající byt, aby se vám další papírové knihy vešly do polic. Jedete-li kamkoliv a máte rozečtenou bichli, nemusíte se s ní dřít, čtečka je stále stejně těžká, i když obsahuje stovky knih. Spoustu knih se dá legálně stáhnout, například na Databázi knih.

Takže, jak vidíte, vše má svoje plusy a netřeba se přít, že čtečka je lepší nebo horší a to samé s papírovou knihou. Každému vyhovuje něco jiného. Já konkrétně miluji klasické knihy a zatím po čtečce netoužím. Nikdy ale neříkám nikdy.

Papírové knihy a elektronické čtečky aneb co preferují knihomolové

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!