Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Karel Gott / foto: shutterstock

Kterými jazyky zpíval Karel Gott a v jakých zemích

Karel Gott je bezpochyby legenda naší hudební scény, které se horko těžko a jestli vůbec někdy někdo vyrovná. O to více potěší, že nás proslavil i v zahraničí a to v rodných jazycích různých zemí.

Na svém kontě má přes 2500 písní, včetně různých verzí jedné písně a známých duetů s populárními zpěváky našimi i cizími. Jelikož nezpíval pouze v našem rodném jazyce, stal se Karel Gott fenoménem snad po celém světě. Zpíval slovensky, německy, rusky, anglicky, italsky, španělsky, maďarsky, latinsky a snad i jidiš.

Za svého umělce Karla Gotta přijalo jak publikum v zemích bývalého Sovětského svazu, Polsku, Bulharsku, Rumunsku a Maďarsku, tak i ve všech německy mluvících evropských zemích. Prostřednictvím tisíců koncertů na více jak sedmdesáti samostatných koncertních turné a desítek televizních show se s nestárnoucím uměním Karla Gotta seznámili diváci v mnoha zemích světa, v Japonsku, Kanadě, USA, Brazílii, na Kubě i v Číně, ve Španělsku, Holandsku, Belgii, Lucembursku, Řecku, Francii, Itálii, Velké Británii, Izraeli, ve Venezuele, Spojených arabských emirátech nebo v Austrálii.

Snad téměř třetina zpěvákova repertoáru tvořily písně nazpívané v německém jazyce. První singl v němčině s názvem Weißt du wohin vyšel v roce 1967 u firmy Polydor. První Gottovu LP desku vydali u Polydoru o rok později s názvem Die Goldene Stimme aus Prag (Zlatý hlas z Prahy).

Weißt du wohin 1967 - rozhovor a píseň (německy)



Kultovní písní je jistě Die Biene Maja (Včelka Mája), znělka ke stejnojmennému animovanému seriálu, kterou Karel Gott nazpíval také v češtině a slovenštině. Dále populární  se stala Ein Stückchen Zucker mehr (Kávu si osladím), kterou nazpíval rovněž i v angličtině. Novějším počinem z roku 2010 je potom duet s raperem Bushidem, se kterým německy nazpíval hit Für immer jung (Být stále mlád).

První LP Karla Gotta však vyšla už v roce 1965 a to u Supraphonu a rok nato vyšla v angličtině s názvem The Golden Voice of Prague (Zlatý hlas z Prahy).

Snow drift eyes (anglicky)



Zpěvákovy desky vyšly i u dalších zahraničních firem, například u Paramount Pictures v USA.

Velice populárním se stal Karel Gott také na východě v Rusku. Jmenujme například písně Skripka Paganini, Ja vas ljubil, Ja otkryvaju dveri a další. Také zde mu u firmy Melodija byly vydány desky. Vystupoval rovněž s legendárními Alexandrovci.

Ja otkrivaju dveri (rusky)

Na 1. října 2019, kdy navždy utichlo srdce tohoto fenomenálního umělce jistě nikdy nezapomeneme nejen my v Česku, ale i fanoušci ve spoustě zahraničních zemích.

Kterými jazyky zpíval Karel Gott a v jakých zemích

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!