Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Na západní frontě / foto: Piranhi / Shutterstock.com

Vánoční zázrak na západní frontě

Nemilosrdná první světová válka hltala své oběti po milionech. Během Vánoc roku 1914 se však stal zázrak a střelba utichla. Na západní frontě zavládlo dvoutýdenní příměří.

Silný duch Vánoc

První světová válka vypukla v létě 1914. Rozhodujícím bojištěm se stala západní fronta na území Belgie a Francie, kde proti sobě bojovala německá armáda proti Francouzům a Angličanům, později také Američanům. Velmi brzy se proměnila v krutou zákopovou válku, kde vojáci umírali po statisících. Když se blížily první válečné vánoční svátky v roce 1914, začaly na frontu docházet speciální balíčky od rodin bojujících. Všichni začali vzpomínat na své milované.

Vojín z 1.sv. války
Vojín z 1.sv. války – Zdroj: Shutterstock.com

Kouzelný Štědrý večer

Téměř z minuty na minutu se během Štědrého večera rozhostilo na frontě ticho. Žádný křik, hluk ani střelba. Nedaleko městečka Ypry nejprve začali němečtí vojáci pískat na znepřátelenou stranu. Ta zanedlouho pískot opětovala. Našli se odvážlivci, kteří věřili v sílu vánočního ducha, a vyšly ze zákopů s rukama nad hlavou. Znepřátelené strany si podaly ruce a popřály si veselé Vánoce. Němečtí vojáci začali zpívat ze zákopů vánoční koledy. Britové i Francouzi se záhy přidali a západní frontou se linuly mezinárodní vánoční hity, jakou je Tichá noc. Neoficiální příměří mezi nepřáteli zavládlo podél celé západní fronty. Celkově se do této akce zapojilo asi 100 tisíc vojáků.

Postupně se vojáci z německých, britských, francouzských a dalších jednotek odvážili vstoupit do „země nikoho“ Nejprve se snažili postarat o své raněné. Nakonec si s nepřáteli směňovali potraviny, cigarety a jiné suvenýry. Nepřátelé se najedenou stali přáteli. Vojáci společně pohřbívali mrtvé, ukazovali si fotografie svých manželek, hráli spolu fotbal, vyměňovali si drobné dárky, dokonce si i někteří sdělovali adresy, že se navštíví, až bude po všem.

Starost o raněné
Starost o raněné – Zdroj: Kozlik / Shutterstock.com

Konec lidskosti, začátek masakru

Bohužel velení nepřipouštělo možnost příměří, ba dokonce ukončení konfliktu. Brzy byli všichni donuceni vrátit se ke krvavé řeholi. Mír vydržel 14 dní. Britský politik Kingley Wood píše o této události: „Příměří trvalo dva týdny a my jsme spolu vycházeli hluboce přátelsky a jedině skutečnost, že jsme byli ovládáni shora, způsobila, že jsme začali znovu válčit.“ Dodnes je toto příměří vnímáno jako projev lidskosti uprostřed jedné z nejkrvavějších válek.

Tento silný a skutečný příběh se dočkal zfilmování v roce 2005 pod názvem Šťastné a veselé (Joyeux Noël).

 

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1no%C4%8Dn%C3%AD_p%C5%99%C3%ADm%C4%9B%C5%99%C3%AD

https://www.novinky.cz/clanek/vanoce-vanocni-zazrak-na-zapadni-fronte-40307654

https://zoom.iprima.cz/historie/do-haje-s-valkou-vanoce-1914

https://edu.ceskatelevize.cz/video/12237-vanocni-primeri-1914

Vánoční zázrak na západní frontě

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!