Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Opevněný kostel / foto: shutterstock

Fenomén opevněných kostelů a jejich funkce

Znáte nějaký kostel, stojící na kopci či vrchu, s vysokou kamennou hradbou? A věděli jste, že se jedná o opevněný kostel, který měl v minulosti také úlohu obrany města či vesnice, u níž stál? Pojďme se na tento fenomén podívat blíže.

Kostel od slova castellum

Možná vám to přijde zvláštní. Hradby a opevnění známe především u šlechtických sídel a měst. Proč by měl být opevněn kostel? Faktem je, že už samotný název – kostel, nám napovídá. Vychází z latinského slova „castellum“, což byly menší římské pevnosti stojící na obranné linii římské říše Limes Romanus. Naše kostely zdaleka nemají tak náročné opevnění, jako hrady nebo některá města. Přesto měly především obranou funkci. Dělo se toho ale mnohem více.

Opevnění kostela
Opevnění kostela – Zdroj: Shutterstock.com

Jakou funkci opevněný kostel vykonával?

Kostel, jako posvěcené místo, měl poskytovat útěchu, ale také bezpečí pro obyvatele vsi, obce nebo celého kraje. Záleželo na jeho velikosti. Především ve středověku byl považován za místo nedotknutelné a většinu útočníků odradil od útoku. Proto, v případě napadení, se do něj lidé uchylovali. Věřili, že zde jim nebezpečí nehrozí. Přesto se někteří útočníci nezastavili ani před stánkem Božím a vtrhli dovnitř.

Obranné zdi byly vystavěny kolem kostela, a kromě něj ukrývaly i hřbitov, různé provizorní příbytky pro větší množství lidí, ale také sýpku, různé úložné prostory a místo pro pitnou vodu. Tyto kostely najdete hlavně na vyvýšených místech, kopcích apod. Důvodem bylo, aby bylo dobře vidět do krajiny v případě útoku. Zároveň se mohly kolem kostela nacházet příkopy a obranné valy, které stěžovaly útočníkům dobití.

Kostel samotný pak míval věž, která mohla mít střílny. Pokud jste někdy přemýšleli nad tím, proč mají vysoké štíhlé věže kostelů úzká okénka, byl to tento důvod. Skrz ně mohli obránci ostřelovat útočníky či obléhatele, ale také dávat světelné signály apod.

Kostel a jeho opevnění
Kostel a jeho opevnění – Zdroj: Shutterstock.com

Kde najdete opevněné kostely?

Opevněné kostely stojí na mnoha místech České republiky a možná i ve vašem městě či obci. Jmenujme např. chrám sv. Mikuláše v Kašperských Horách, kostel sv. Vavřince ve Zdouni, kostel Nanebevzetí Panny Marie v Nezamyslicích nebo kostel sv. Petra a Pavla v Albrechticích u Sušice. Jmenovat můžeme i některé jihočeské kostely, např. kostel Všech svatých v Kamenném Újezdě u Českých Budějovic, nebo kostel sv. Petra a Pavla v Kaplici. Opevněný kostel se nachází i Poříčí nad Sázavou.

 

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Opevn%C4%9Bn%C3%BD_kostel
https://www.schnablova.net/Sakralni%20architektura/Specialni/Kategorie/opevneneKostely.htm

Fenomén opevněných kostelů a jejich funkce

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!