Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Příbory / foto: shutterstock

Historie používání příborů – vidlička, nůž a lžíce nebyly vždy samozřejmostí

V dnešní době se velice dbá na etiketu stolování. Jak to ovšem bylo dříve a kdy se vlastně začaly používat příbory jako běžná součást stolování?

Starověké hostiny

Ve starověku se používaly jako první jídelní pomůcky ostře zbroušené kosti. Tuhé maso se natloukalo kameny, aby se dalo lépe v ústech zpracovat, a pokud přece jen uvízlo mezi zuby, použila se pevná kůstka z velké ryby. Nejčastěji se však stále jedlo rukama. A bylo tomu i v Římské říši 51 let před naším letopočtem na hostinách galských vojevůdců. Ovšem při pojídání polévek z plechových a dřevěných škopků se již používaly dřevěné lžíce vyrobené na způsob sběraček. Nože se používaly jen k oddělení velkých kusů masa nebo k obírání. Jako ubrousky sloužily lidem žitné placky.

Starověké hostiny

Současné jídelní náčiní

Většina lidí si dnes běžně vystačí s trojicí náčiní – vidličkou, nožem a lžící – a samozřejmě s talířem nebo miskou. Ve skutečnosti je však v manuálu francouzské a čínské kuchyně uvedeno až 250 různých druhů jídelního nádobí. Vidlička se začala používat až v 17. století, do té doby lidem stačil nůž a lžíce. V asijských zemích jsou běžné jídelní hůlky, které se vyrábí ze dřeva, bambusu, kovu i z plastů. Dříve se užívalo k jejich výrobě také čisté stříbro, které, pokud zčernalo, signalizovalo nějaký jed.

Asijské hůlky

Trošku statistiky nakonec

A jak je to v dnešní době? Odhaduje se, že příborem, jak jej známe u nás, jí na světě kolem 900 milionů lidí, asijské jídelní hůlky používá asi 1,3 miliardy lidí a zbytek světové populace jí rukama. A to zejména levou rukou! Protože pravá ruka patří kamkoliv jinam. Používání nejrůznějších speciálně tvarovaných nožů, moka lžiček, salátových příborů a dalšího se považuje převážně za projev snobství a k běžnému domácímu stolování nepatří a ani se příliš nepoužívají.

 

Zdroje:

Časopis Epocha 20/2010

https://www.inadhled.cz/zajimavosti/historie-stolovani-aneb-jak-sel-cas-s-priborem/

https://www.thomasspoon.cz/aktuality/historie-priboru

Historie používání příborů – vidlička, nůž a lžíce nebyly vždy samozřejmostí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!