Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Julius Caesar / foto: EnricoAliberti ItalyPhoto / Shutterstock.com

Starý Řím jako místo zrodu fast foodů a bikin

Myslíte si, že fast foody a bikiny jsou čistě moderní záležitostí? Nenechte se mýlit! Měli je již staří Římané a my jsme jen obnovili jejich nápady. Pojďte se s námi podívat, jak se žilo v uličkách starověkého Říma.

Starověký fast food

Starověké fast foody, neboli thermopolia, fungují zhruba od 2. století před začátkem letopočtu, a to celých 400 let. Vypadaly asi jako něco mezi závodním stravováním a restaurací sítě McDonalsd´s a nabízely místní speciality. Kamenné pulty v sobě měly zapuštěné ohromné hliněné nádoby, aby v nich jídlo vydrželo déle teplé. Cena se pohybovala kolem dvou až tří assů, tehdejšího platidla. Pro představu o tamějších poměrech můžeme upřesnit, že za 25 assů jste uživili čtyřčlennou rodinu na jeden den. Thermopolia navštěvovali pouze nižší třídy, protože vyšším vrstvám vařili doma otroci. Chudí lidé navíc neměli domů zavedené vodovody a kvůli strachu z požárů bylo v bytech dokonce zakázáno vařit.

Římské ruiny

Odhalující bikiny

Už ve starém Římě se ve třetím století před Kristem oblékají bikiny. Oblíbily si je sportující ženy, ale také zápasníci či herci. Důkazem je například sicilská mozaika ve starořímské luxusní vile Piazza Armerina. Ženy nosící bikiny v nich hráli míčové hry, běhaly i cvičily, přestože toto oblečení více ukazuje, než zakrývá. Jednalo se o pruh látky kolem prsou a kratičkých šortek. Tato móda byla velice oblíbená více než dva tisíce let, než antický svět převálcovali barbaři a následně křesťanství.

Římské obyvatelstvo

Další výdobytky starověku

Nejen bikiny a fast foody mají své kořeny v Římě. I takové všudypřítomné varovné, směrující či propagující cedule jsou ve starém Římě zcela běžné. A pak samozřejmě kanalizace, veřejné a splachovací toalety. Efektivní komplexní kanalizační systémy zvané Cloaca Maxima odčerpávaly vodu z močálů a splachovaly výkaly do řeky Tibery. Mohli jste si dokonce vybrat ze dvou stupňů kvality vody, na mytí a na pití. V podzemí se táhly vodovodní olověné trubky, které zajišťovali stálý přísun vody ve vodovodu. Bohužel právě olověné trubky mohly za stále častější vleklé nevolnosti a neplodnost.

 

Zdroje:

Časopis Epocha č. 13/2010

 

Starý Řím jako místo zrodu fast foodů a bikin

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!