Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sokolčí / foto: Foto: Sabina Huřťáková, se souhlasem Sabiny Huřťákové

Gotický hrad Sokolčí s padělanou listinou Voka z Rožmberka

Dnes vám představíme hrad, který kromě pánů z Velešína patřil i Rožmberkům a evokuje v nás romantické představy o sídle schovaném v hlubokých lesích.

Strážní hrad Sokolčí

Zda byly lesy kolem Sokolčí již v dobách, kdy plnil funkci jako strážní hrad na zemské stezce do Rakous, dnes nejspíš už nezjistíme. Faktem však je, že v dnešní době jej najdete pouze po průchodu lesem, směrem od Děkanských Skalin. Tam je také možné nechat auto, pokud si chcete cestu co nejvíce zkrátit. Odtud je to na Sokolčí zhruba 2 km. Dostat se na něj ale můžete i po turistické cestě z Kaplice nebo Benešova nad Černou. Pak počítejte s procházkou kolem 7 – 8 km.

Hrad Sokolčí
Hrad Sokolčí – Zdroj: Foto: Sabina Huřťáková, se souhlasem Sabiny Huřťákové

Hrad Sokolčí se nachází na ostrohu nad říčkou Černou, kousek pod vrchem zvaným Kohout. Původně byl strážním hradem zemské stezky a dnes se o něj stará sdružení Hrady na Malši, stejně jako o hrad Pořešín nebo o tvrz Tichá. Na rozdíl od jmenovaných však Sokolčí není tolik známo širší veřejnosti. Nenajdete u něj žádnou „středověkou“ krčmu, kde byste se občerstvili, ale také nemusíte při jeho návštěvě platit vstupné. Zato se připravte, že budete v lese trochu hledat a také slézat pár menších skalních útvarů.

Kdo vlastnil Sokolčí

Hrad Sokolčí původně patřil pánům z Velešína. V roce 1387 jej Beneš z Velešína prodal Oldřichovi z Rožmberka, který jej připojil ke svému novohradskému panství. Existuje však i zajímavost – padělaná listina z 15. století, která potvrzuje, že hrad v roce 1204 potvrdil Přemysl Otakar II. Vokovi z Rožmberka. Ten jej údajně odkoupil od Janáka z Vodic.

Hrádek Sokolčí
Hrádek Sokolčí – Zdroj: Foto: Sabina Huřťáková, se souhlasem Sabiny Huřťákové

Historie hradu Sokolčí však netrvala dlouho. Přestože byl hrad v držení mocných Rožmberků, nejspíš pro ně neměl příliš velký význam. V roce 1541, kdy se dělal zápis do obnovených zemských desek, se uvádí hrad Sokolčí již jako pustý. Dnes najdete uprostřed lesa zbytky čtverhranné věže a část paláce, vše však maximálně do výše 2 metrů nad zemí. Patrný je ještě zbytek hradního valu a příkopu. Ukryty mezi stromy a skalami působí zbytky hradu Sokolčí poněkud znepokojivě. Rozhodně však stojí za návštěvu, při níž si vychutnáte jeho zajímavou atmosféru dýchající středověkem.

 

Zdroj:

https://www.kudyznudy.cz/aktivity/rozvaliny-hradu-sokolci-a-poresin

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sokol%C4%8D%C3%AD

 

Gotický hrad Sokolčí s padělanou listinou Voka z Rožmberka

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!