Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Automobily / foto: pxhere.com

Potřebujete krátkodobý pronájem auta? Kdy se vyplatí?

Nemáte auto anebo je váš vůz v servisu a vy se potřebujete dopravit k lékaři, do práce, na nákup anebo třeba na výlet? Tuto situaci můžete vyřešit krátkodobým pronájmem auta. Jaké jsou jeho podmínky a na jaké příležitosti se vyplatí si auto půjčit?

Typy krátkodobého pronájmu auta

Krátkodobé pronájmy auta mohou trvat několik minut, ale i hodin. Na tento typ sdílení dopravních prostředků se specializují carsharingové společnosti, které umožňují vyzvednout si vozidlo na ulici a následně ho na stejném nebo jiném místě vrátit. S takovým autem se můžete obvykle pohybovat pouze na krátké vzdálenosti.

Na několikadenní dovolenou nebo služební cestu se s ním nedostanete. Ani se to nevyplatí. Cena je obvykle počítána za minuty nebo hodiny používání auta. A nikdy nevíte, kdo měl auto před vámi. Také musíte počítat s tím, že auto bude označeno logem společnosti, která ho pronajímá. S takovým vozem by se vám na dovolenou ani nechtělo. Naštěstí existuje další možnost.

Tou je půjčení auta na den nebo hned několik dní. S těmito vozy můžete vyrazit i na delší cesty. V tomto případě máte jistotu, že jste po celou dobu nájemcem pouze vy. Nikdo jiný tedy vůz používat nemůže. Sazba za pronájem se navíc hradí za každý den a je tedy výhodnější než v případě carsharingu. Tento typ pronájmu lze využít k půjčení auta na víkend, k vyjetí na pracovní cestu anebo jako náhradu za vaše auto, které je momentálně v servisu.

Pokud má vaše auto poruchu, kterou nebude možné rychle opravit, nebo na něm vznikla pojistná událost, jejíž řešení si vyžádá delší dobu, je řešením pronajmout si auto na dobu delší než týden. Maximální délka takového pronájmu se většinou pohybuje okolo 2 měsíců a využít ho můžete třeba i na zahraniční dovolenou.

Za hranici mezi krátkodobým a dlouhodobým pronájmem auta je obvykle považováno 30 dní. Do tohoto časového limitu lze půjčení auta považovat za krátkodobé, nad něj se již jedná o dlouhodobou zápůjčku.

Na co si dát pozor při půjčení auta?

Ještě předtím než do vozu nasednete, si důkladně přečtěte nájemní smlouvu a ujistěte se, že jste porozuměli všem podmínkám půjčení auta. Měli byste vědět, jak dlouho si můžete vůz ponechat a kde ho musíte vrátit, jaká je výše vaší spoluúčasti při případné nehodě.

Důležité je také vědět, na jaké situace se vztahuje havarijní pojištění. Pokud nechcete mít později starosti, vyplatí se zvolit jeho nejvyšší, ale bohužel i nejdražší variantu. Kromě toho si předem zjistěte, zda vám společnost umožňuje odvézt vůz do zahraničí, protože ne vždy je to možné.

Při nástupu do vozu potom zkontrolujte, že je v přihrádce nebo za clonou zelená karta a malý technický průkaz, že má půjčené auto dálniční známku a povinnou výbavu. Zkontrolujte si také technický stav vozidla, a pokud se vám něco nezdá, raději si to nafoťte. Také si předem zjistěte, jaký je denní limit ujetých kilometrů. Většina půjčoven při jeho překročení účtuje penále.

Kolik stojí krátkodobý pronájem auta?

To samozřejmě záleží na to, kde a v jaké režimu si ho půjčíte. Je asi jasné, že půjčovna aut v Brně či jiných menších městech bude levnější než v Praze. V případě carsharingu, který se účtuje po minutách, můžete počítat s průměrným rozmezím od 2 do 7 Kč za minutu. Záleží na tom, v jakou denní dobu si auto půjčíte, ale také na tom, zda využijete cenově zvýhodněný předplacený balíček nebo platíte po minutách.

Pokud si auto chcete půjčit na několik dní nebo týdnů, může vás denní taxa půjčovného vyjít na ceny od cca 300 Kč do 1 200 Kč. Konkrétní částka závisí na délce pronájmu. S rostoucí dobou pronájmu se denní půjčovné snižuje. Roli hraje rovněž model auta, který si chcete pronajmout. I v tomto případě musíte počítat s tím, že za luxus si připlatíte.

Kde a za jakých podmínek se dají sehnat auta k pronájmu?

Začněte googlit. Garantujeme vám, že do několika minut najdete ve vašem okolí hned několik autopůjčoven, ze kterých si stačí jen vybrat ten správný pro vás. Před půjčením auta si důkladně ověřte, co vše je zahrnuto v ceně pronájmu. Samozřejmostí by mělo být povinné ručení a havarijní pojištění, pneumatiky odpovídající ročnímu období, ale i dálniční známka či plná nádrž.

Právě poslední bod je nepsaným pravidlem, které je při pronájmu auta dobré znát. Auto vždy přebíráte i odevzdáváte s plnou nádrží. V některých případech si půjčovny účtují příplatek za to, že bude auto řídit také další řidič. Pokud potřebujete dětskou sedačku, je dobré na to upozornit předem. Obvykle nebývá předmětem pronájmu.

Na začátku výpůjčky auta buďte připraveni na složení vratné kauce. Tu dostanete v době jeho vrácení zpět, případně se z ní uhradí nutné opravy.

Kdy se vyplatí pronajmout si auto na krátkou dobu?

Mezi nejčastější důvody krátkodobého pronájmu auta patří snaha zůstat mobilní i v době servisu vlastního vozu. Obyvatelé velkých měst, kteří auto přes týden prakticky nepotřebují, si rádi půjčují vůz na víkend. Výjimkou nebývá ani půjčení auta na svatbu.

Často si také půjčujeme auto na dovolené, na kterou letíme letadlem. Pobočky autopůjčoven se obvykle nachází na letišti nebo v jeho bezprostřední blízkosti. Auto se vyplatí půjčit si třeba i na cestu na hory, kam potřebujete výkonnější SUV nebo automobil s pohonem 4x4 a plnou zimní výbavou.

Krátkodobý pronájem auta může být užitečný i v případě, že uvažujete o koupi nového vozu a chcete si vyzkoušet jízdu v několika značkách a modelech aut, abyste se mohli dobře rozhodnout.

Potřebujete krátkodobý pronájem auta? Kdy se vyplatí?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!