Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Villa dʼEste / foto: Gimas / Shutterstock.com

Villa dʼEste – oáza v záplavě pinií i největší vodní zahrada Evropy

Pár kilometrů od Říma se v kopcovité vesničce Tivoli nachází jedinečná renesanční stavba Villa dʼEste. Jezírka, tůně, fontány a gejzíry vás okouzlí svou důmyslností a všudypřítomným poklidem.

Když se z kláštera stane palác

Villa dʼEste vyrostla u římské metropole z bývalého benediktinského kláštera v roce 1550. Na své sídlo ji nechal přebudovat kardinál Ippolita dʼEste. Představuje vrcholnou ukázku italské klasické a zahradní architektury z období renesance. Je dílem neapolského architekta Pirra Ligoria, který navrhl i zahradu. Palác i zahrady byly několikrát přestavovány a zdokonalovány. Za některé úpravy je zodpovědný i Gian Lorenzo Bernini, jeden z nejslavnějších barokních architektů a sochařů, který například dotvořil Svatopetrské náměstí ve Vatikánu či Fontánu čtyř řek na Piazza Navonna v Římě.

Villa dʼEste
Villa dʼEste – Zdroj:lapas77 / Shutterstock.com

Největší vodní zahrada Evropy

Před palácem, který je vyzdobený mistrovskými díly umělců manýrismu, se nachází jedna z největších vodních zahrad v Evropě. V parku o rozloze 35000 m2 najdete 250 vodotrysků, 60 vřídel, 255 kaskád, 100 nádrží, 50 fontán, 20 teras, 300 bran, 3000 různých sezónních rostlin, stovky stromů a tisíce dalších rostlin. Fontány a sochy v sobě skrývají nesčetné mytologické odkazy a symbolické prvky. Za pozornost stojí obzvlášť Neptunova kašna, která má v sobě zakomponované vodní varhany se 144 píšťalami. Dokážou hrát 4 renesanční skladby o délce 4 minut. Zahrady se staly vzorem pro mnohé projekty a ovlivnily vývoj zahradní architektury v celé Evropě.

Princip spojených nádob

Všechna vodní díla zásobuje 600 metrů dlouhý tunel pod městem vodou z řeky Aniene a dalších pramenů. Architekt Pirro Logorio přesně propočítal, kolik vody bude potřebovat, a důmyslně realizoval vodní park na principu spojených nádob. Pouze využil tlaku vody bez použití mechanického zařízení.

Villa dʼEste
Villa dʼEste – Zdroj: Pen_85 / Shutterstock.com

Vilu může navštívit dnes každý

Když vilu vlastnili Habsburkové, začala upadat. Sbírka soch byla rozebrána a rozptýlena po světě. Naštěstí si roku 1851 pronajal celý komplex kardinál Gustav von Hohenlohe a znovu obnovil nebývalou krásu tohoto místa. Už před 2. světovou válkou byly zahrady zpřístupněny veřejnosti, ale bombardování z roku 1944 se vila nevyhnula. Dnes je celý areál zrekonstruován a otevřen návštěvníkům Tivoli. Pokud jedete do Říma jen nakrátko, přesto budete z půldenního výletu do Tivoli nadšení. Villa dʼEste byla v roce 2007 oceněna jako nejkrásnější evropská zahrada a patří též mezi kulturní památky světového dědictví UNESCO.

 

Zdroje:

https://www.radynacestu.cz/magazin/villa-d-este/

https://rim.maweb.eu/tivoli/villa-deste/

https://de.wikipedia.org/wiki/Villa_d%E2%80%99Este

Villa dʼEste – oáza v záplavě pinií

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!