Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Klášter Rosa Coeli / foto: Centrála cestovního ruchu Jižní Morava

Nechejte se nalákat na méně známé destinace z jihu Moravy

Nesmutněte nad faktem, že se letos na dovolenou do zahraničí nejspíš nepodíváte, a inspirujte se některým z našich tipů na výlety, při kterých vám nehrozí davy turistů ani bezduchá komerční lákadla. Tentokrát se zaměříme na jih naší krásné Moravy.

Krásná příroda jižní Moravy láká k romantickým procházkám, aktivním cyklovýletům nebo třeba jen k příjemné projížďce autem, při které se můžete kochat panoramaty okolní krajiny. Máme pro vás vytipovaná místa, která rozhodně stojí za návštěvu.

Divoké údolí s malebným vodopádem v Trenckově rokli

Asi hodinku cesty od Brna můžete zažít skutečné dobrodružství ve skalách, při kterém se bez pořádných bot neobejdete. Vyrazit na túru lze buď z vesničky Drahonín, nebo z opačného směru, který se nachází pod zříceninou hradu Mitrov. V obou případech budou vaše kroky kopírovat tok říčky Bobrůvky, která se rozličně vlní a klikatí údolím skalní soutěsky. Nečekejte však žádnou turistickou dálnici, místy budete muset využít i připevněná lana a řetězy ve skalách, která vám poskytnou oporu v náročném terénu. Odměnou vám pak bude pohled na úchvatný vodopád padající v kaskádách v délce 4 metrů. Najdete jej v místě nazvaném Trenckova rokle, kde se podle pověsti ukrýval legendární a nechvalně proslulý baron Trenck. Místo patřící mezi Evropsky významné lokality je to skutečně úchvatné.

Malebnost na první pohled

Nápaditý nedělní výlet pro děti zakončený setkáním s lamou alpaka

Každé setkání se zvířecími kamarády mívá u dětí úspěch, zvláště pak, pokud si je také mohou samy pohladit, nakrmit, vyčesat i jinak se s nimi blíže seznámit. V Lamacentru, které najdete uvnitř vápencového lomu pod brněnskou vyhlídkou Hády, máte možnost poznat krásu i inteligenci těchto zvířat pomocí blízkého kontaktu. Kromě tohoto skvělého zážitku si můžete vyzkoušet, jaké to je přejít bosou nohou místní geologickou stezku. Pokud výlet započnete v Obřanech a vydáte se stezkou Hádecké lomy strmě nahoru, budete navíc ještě odměněni úchvatným výhledem na celé Brno.

Roztomilé lamy

Táhlé vinohrady i zřícenina kláštera Rosa Coeli

Jaké by to bylo putování po jižní Moravě, kdybychom nezavítali do charakteristické krajiny vinic a vinohradů. Tentokrát započne naše putování v Moravských Bránicích, odkud se vydáme po červené turistické značce na příjemnou procházku, jejíž délka čítá úctyhodných 20 kilometrů. Můžete se proto rozmyslet, zda výlet pojmete jako celodenní pěší, nebo se rozhodnete sledovat krásy vinic jižní Moravy ze sedla svého bicyklu. Hned za obcí vás obklopí malebné prostředí vinic, kterými projdete či projedete Kamenný vrch, Žleby a Kobylky. Na druhém břehu Jihlavy nezapomeňte navštívit zříceninu kláštera Rosa Coeli, která na vás dýchne středověkou atmosférou dávných dob. Za zhlédnutí stojí také synagoga i přilehlý židovský hřbitov. Dále vaše kroky povedou přes vyhlídku Šibeniční vrch a budete kopírovat tok řeky Jihlavy. Než řeku překročíte, zavítejte na jednu z nejnižších rozhleden u nás. Rozhledna Réva, ač nevyniká svou výškou, nabízí i tak báječné výhledy. Odtud vás červená turistická značka neomylně navede na místo vašeho startu.

Klášter Rosa Coeli

Nechejte se nalákat na méně známé destinace z jihu Moravy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!