Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mladá Italka v Pise / foto: shutterstock

Itálie vymírá, počet obyvatel letos klesne pod 60 milionů

Oblíbená prázdninová destinace Čechů, Moravanů, Poláků, ale i ostatních okolních národů se potýká s ubýváním populace. K tomu zřejmě přispěje velkou měrou i epidemie koronaviru. Itálie bohužel vymírá.

Nejvíce lidí žilo v Italské republice v roce 2015, bylo to celkem 60 milionů 795 tisíc. Od té doby jejich počet klesá a úbytek se začíná nebezpečně zrychlovat. Jaké jsou příčiny?

Populační exploze po válce a její dozvuk v šedesátých letech minulého století

První tři roky po druhé světové válce znamenaly pro Itálii léta vysoké porodnosti. Tehdy bylo Italů a Italek jen 46 milionů, ale ročně se narodilo přes milion dětí. Počet obyvatel tedy stoupal vysokým tempem, 300 až 500 tisíc každý rok. V padesátých letech se rodilo ročně 800 až 900 dětí a v roce 1964 počet novorozenců opět přesáhl jeden milion. Vliv na to mělo zajisté i to, že do plodných let přišla poválečná generace. Itálie tedy pocítila podobný vliv, jako Československo v době „Husákových dětí“.

Postupný pokles porodnosti

Od té doby se však počet dětí na jednu Italku zmenšoval, a jestliže ve zmíněném roce 1964 připadalo na jednu ženu průměrně 2,7 dítěte, už o 13 let později toto číslo kleslo na 1,97, tedy pod hranici prosté obnovy populace. Počet obyvatel nicméně stále pomalu rostl, protože život lidí se prodlužoval, a do země proudilo více migrantů, než z ní odcházelo. Přírůstek obyvatelstva se však neustále snižoval, v roce 1993 poprvé zemřelo více lidí, než se narodilo, o 2 roky později dosáhl průměrný počet dětí na jednu ženu 1,19. A tak, v posledních 27 letech byly jen 2 roky, kdy země dosáhla přirozeného přírůstku populace, ostatních 25 let Italů a Italek ubylo.

Aktuální situace

Do země stále proudil velký počet migrantů a tak počet obyvatel Itálie nakonec přesáhl číslo 60 milionů. Ale ani to celkově nepomohlo, protože dětí se dnes rodí méně, než půl milionu ročně a přirozený úbytek už dosáhl v minulém roce 212 tisíc lidí. Změnila se i skladba obyvatelstva, před 20 lety mělo 5 procent dětí alespoň jednoho z rodičů nenarozeného v Itálii, dnes toto číslo dosáhlo 20 procent. Na začátku roku tedy měla Itálie nějakých 60 milionů a 317 tisíc obyvatel. Tento rok se však dají očekávat další dva nepříznivé vlivy pro celkový počet obyvatel. Prvním je ten, že se zřejmě téměř zastaví příliv migrantů. To na druhou stranu pomůže etnickému složení obyvatelstva, protože poměr rodilých Italů se v posledních dvou dekádách citelně snížil. Druhým vlivem jsou desítky tisíc úmrtí z důvodu epidemie koronaviru. Ta si připíše podle aktuálních odhadů nějakých 30 až 40 tisíc obětí.

Výhled

Podtrženo a sečteno, na konci letošního roku klesne počet obyvatel Itálie s vysokou pravděpodobností pod 60 milionů obyvatel. Už za rok by se ovšem trend mohl obrátit, protože karanténa a následné měsíce po ní můžou působit na větší porodnost. A tak by po dlouhé době země mohla zaznamenat nárůst poměru etických Italů, protože příliv migrantů zřejmě klesne na minimální úroveň. Na přesná čísla a vliv koronaviru na obyvatelstvo nejen Itálie, si však budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Itálie vymírá, počet obyvatel letos klesne pod 60 milionů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!