Způsob stolování ve Francii je natolik tradiční, že patří od roku 2010 na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Pro Francouze je důležité být se svou rodinou či blízkými a společně si pak vychutnat všechny delikatesy a sdílet radost ze skvělých chutí. Francouzi si vybírají jenom dobré a kvalitní potraviny vyrobené nejlépe z lokálních surovin. Jejich chutě pak propojí tak dokonale, že vznikne nezapomenutelný kulinářský zážitek.
O Francii by se dalo říci, že co region, to i druh sýra. Kuchyně této země je proto rozmanitá. V každém francouzském regionu mají lidé své specifické postupy, během nichž sýr zraje. Každá oblast je plná několika rodin, které se dlouhá léta věnují tradiční výrobě sýra. A tak vlastně vznikl i vůbec první camembert na světě. Ten vyrobila francouzská rodina Andrého Besniera a brzy se i se svým lahodným sýrem proslavila po celém světě. Onen první camembert dostal jméno Président a velmi rychle po svém uvedení na trh si ho Francouzi (a nejen ti) oblíbili. A camembert má své obdivovatele a milovníky dodnes.
A jak vlastně takoví praví Francouzi stolují? Potrpí si na specifický způsob stolování. A ten má i svá vlastní pravidla. Jaká?
Pravé francouzské stolování začíná aperitivem, který doplňuje malá chuťovka. Konec hodování pak představuje digestiv. Mezi aperitivem a digestivem nesmí chybět předkrm, ryba či maso se zeleninovou přílohou, kvalitní francouzský sýr a dezert.
Francouzi jsou proslulí svou oblibou vína. Co je pro Čechy pivo, to je pro Francouze víno. Ti tento nápoj pijí velmi často, avšak umírněně. Každé jídlo, a to včetně snídaně, je doplněno malým množstvím vína. Nápoj se k pokrmu musí dobře hodit, a tak zvýraznit jeho chuť.
Ve Francii lidé velmi dbají i na to, aby každé jídlo nejen skvěle chutnalo, ale také dobře vypadalo. Právě v této zemi si všichni zakládají na pravidle, že člověk jí i očima.
Specifická gestikulace během stolování je také vlastní Francouzům. Každý chod vnímají všemi smysly, a je tak potěšením nejen pro chuťové buňky. Sousta si dlouho vychutnávají, jídlo si nechávají rozplynout na jazyku. Málokdo ví, že většina Francouzů má polední pauzu na oběd trvající dvě hodiny. A tento čas jsou lidé schopni sedět u jídla maximálně si ho vychutnat. Samozřejmě se svou rodinou či přáteli.
A jaké jsou ty základní a nejčastější suroviny používané ve francouzské kuchyni? V ní nesmí chybět chléb, sýr a víno. To vše by pak mělo pocházet z daného regionu.
Diskuze k článku:
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!