Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bylinné čaje / foto: Shutterstock

Ranní rituály na lačno: sázejte na blahodárné bylinkové čaje

Ráno dělá den – staré známé přísloví, na kterém je kus pravdy, nemyslíte? Kromě každodenního protahování bychom měli sázet také na pár zajímavých rituálů, mezi něž patří i popíjení bylinkových čajů. Ale jakých?

Kopřiva pro celkové pročištění

Mezi vůbec nejlepší bylinkové čaje, které bychom měli pít ideálně na lačno, patří ty z kopřivy. I když nás v létě dokáže pořádně potrápit, když nás žehne, naše zdraví po ní doslova prahne. Kopřiva totiž není pouze plevelem, ale bylinkou doslova nadupanou antioxidanty. Pokud budete čaj z ní popíjet každé ráno, dojde k perfektnímu pročištění kompletního trávicího traktu.

Pití bylinkového čaje
Pití bylinkového čaje – Zdroj: Shutterstock.com

Jen málokdo ví, že kopřiva je také zdrojem železa. Pozor ale na jejich pozdní sběr. Od druhé poloviny května bývají plné dusičnanů.

Kontryhel proti gynekologickým obtížím

Bylinky, které se nám doslova nabízí v lese, bychom dnes mohli rozdělit na skupinu určenou všem a na ty, jež jsou doporučované především ženám. Například takový kontryhel si ženské tělo zamiluje pro dávku rostlinných hormonů, která působí proti řadě gynekologických obtíží.

S pomocí kontryhelu se totiž dobře harmonizuje menstruační cyklus, zmírňují se bolesti předcházející menstruačnímu období, navíc napomáhá k otěhotnění.

Bylinné čaje pro zdraví i krásu
Bylinné čaje pro zdraví i krásu – Zdroj: Shutterstock.com

Ostropestřec ideální pro jarní očistu

Opomenout nesmíme ani ostropestřec, kterého od ostatních bylinek poznáte na první dobrou. Je totiž takovým neobyčejným bodlákem. Abyste si pro něj nechodili až do lesa, vypěstovat si ho můžete i u sebe na zahrádce.

A že se vám pěstování vyplatí! Tato bylinka se totiž šikne během jarní očisty. Ulevuje zejména játrům, ale také podporuje činnost srdíčka nebo regeneraci cévních či křečových žil. Dokonce umí posílit imunitní systém, což se hodí nejen v rámci chřipkového období. Mnozí lékaři doporučují pití ostropestřce i během jarních alergií, jejichž projevy dokáže do jisté míry zmírnit.

 

Zdroj:

https://www.prozeny.cz/clanek/nejlepsi-bylinkove-caje-ktere-pit-rano-nalacno-79624

Ranní rituály na lačno: sázejte na blahodárné bylinkové čaje

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!