Vzrostla totiž míra alergie na arašídy, takže se současně zvýšila i poptávka po alternativách. Vyzkoušejte různá ořechová másla, nezůstávejte pouze u arašídové klasiky. Výborně chutná třeba chleba natřený mandlovým máslem.
Ořechové máslo při pečení
Ořechová másla jsou ideální surovinou při pečení. Oblíbili si je zejména vegani a osoby alergické na vejce, protože jedno vejce je možné nahradit 60 gramy ořechového másla. Těsto se tak dokonale spojí. V pečivu dokonale chutná arašídová varianta, ovšem pro méně výraznou oříškovou chuť můžete použít klidně i kešu či mandlové máslo.
Jednoduchá svačina
Vyzkoušeli jste někdy plátky jablek namočené v arašídovém másle? Pokud ne, tak si je dejte namísto svačiny. Uvedená kombinace zažene hlad a oživí jídelníček. Arašídové máslo můžete vyměnit i za jiné ořechové máslo a jablko zase za celer či datle.
Dochutíte jakýkoliv pokrm
Připravte si zálivku do salátů. Lžičku mandlového másla rozmíchejte se dvěma lžičkami octa, dvěma lžičkami javorového sirupu, jednou lžičkou olivového oleje a trochou hořčice. V případě potřeby do zálivky přidejte ještě trochu vody, abyste dosáhli požadované konzistence. Výsledná chuť je úžasná. Pro zálivky se perfektně hodí i máslo z lískových oříšků, které zředíte trochou vody a citronové šťávy, a potom ho rozmixujete s nastrouhaným česnekem.
Ořechová másla na vlasy
Sice másla nachází uplatnění zejména v kuchyni, nicméně často je ženy používají i ke kosmetickým účelům. Ořechová másla obsahují přírodní oleje, a tím pádem jsou i výživnou maskou na vlasy. Stačí si do vlasů vmasírovat pár polévkových lžic másla, nechat ho pár hodin působit, a potom ho umýt šamponem.
K tomuto článku není otevřena diskuze