Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Problémy s plodností / foto: shutterstock

Léčba neplodnosti u mužů ohrožuje sebevědomí pánů tvorstva

Téma mužské neplodnosti je často přehlíženo, přesto se na neúspěchu pokusů o početí dítěte podílejí oba partneři zhruba stejnou měrou. Mužskou plodnost je přitom snazší vyšetřit i léčit.

Nejčastější příčiny neplodnosti u mužů

Podle Světové zdravotnické organizace WHO je za normu považováno minimálně 40 miliónů spermií v 1 ml ejakulátu, přičemž jejich kvalita je dána jejich pohyblivostí, tvarem a schopností oplodnit vajíčko. Všechny tyto parametry je možné jednoduše zjistit provedením spermiogramu muže. Mezi nejčastější příčiny mužské neplodnosti přitom lze zařadit nadměrnou konzumaci alkoholu či drog, obezitu a nedostatek pohybu, ale také nezodpovědné sexuální chování či pravidelnou konzumaci velkého množství steroidů. Právě poslední příčina stojí za problémy s početím u silně maskulinně vypadajících a chovajících se borců z okresních posiloven.

Mužská neplodnost

Existuje andropauza?

Mužů se netýká definitivní období konce plodnosti jako žen, přesto však s příchodem 40. roku věku jejich schopnost počít potomka výrazně klesá. Zhoršuje se kvalita spermií a snižuje se jejich počet. S tím přichází také negativní psychické rozpoložení, které úspěšnosti celého procesu rozhodně nepřidá.

Mužskou plodnost lze podpořit změnou chování

Především mluvíme o úpravě životního stylu. Zařadit je potřeba dostatek pohybu, přitom omezit kouření a konzumaci alkoholu. Svoji roli při snaze o přeřazení do vyššího stupně kvality spermií může hrát také spodní prádlo. Rozhodně by mělo být pohodlné a vzdušné a neutlačovat mužské genitálie. Omezení stresu a zařazení pravidelných procházek do denního režimu je také na místě. V neposlední řadě by se pánové samozřejmě také měli soustředit na kvalitní spánek.

Přirozené početí

Doplňky stravy a vitamíny

Vliv na mužskou plodnost má také složení jídelníčku. Ten by měl obsahovat potraviny s vysokým obsahem zinku, vápníku, selenu a vitamínů řady E, A, ale i C. Ty jsou obsaženy především ve vejcích, česneku, rajčatech a kupodivu i v pány nenáviděné brokolici. Skvělým zdrojem vitamínů a minerálů podporujících plodnost jsou také mořské ryby, například losos či makrela. Konzumovat je samozřejmě možné látky podporující plodnost i ve formě doplňků stravy.

Léčba neplodnosti u mužů ohrožuje sebevědomí pánů tvorstva, na místě je diskrétnost

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!