Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Superpotravina / foto: DM Partners

Superpotraviny, trend, který hýbe světem zdravé výživy

Jde o potraviny, které údajně obsahem živin předčí ty běžně dostupné. Jsou plné vitamínů, minerálů, vlákniny či velkého množství antioxidantů. Jde o módu nebo skutečnou super kategorii potravin, která zachraňují jídelníček i zdraví? Názory odborníků se liší.

Láska k superpotravinám

Superpotraviny – nasytí a přinášejí celou řadu benefitů pro lidský organismus. Mohou za to prý zdraví prospěšné látky, které obsahují, nebo vyvážený poměr vitamínů a minerálů s antioxidanty. Právě vysoká koncentrace živin nebo určitý účinek na zdraví vyzdvihují kategorii superpotravin mezi aktuální trendy.

Jednou mezi superfoods vítězí chia semínka, jindy je to zelený ječmen, spirulina nebo třeba moruše. Velkou roli přitom v osvětě běžných spotřebitelů hraje také šikovný marketing – nejde tak jen o vlastnosti potravin. Za tímto názorem si stojí Ing. Vladimír Klescht, konzultant a lektor v oblasti zdravého životního stylu: ,,Superpotraviny jsou pouze marketingovým produktem, nic víc, nic míň. Neexistuje žádná souvislost mezi nimi a zdravou stravou.“

Podobný názor má také brněnská výživová poradkyně Lucie Rybáková, která zmiňuje ještě donedávna opěvované psyllium neboli vlákninu: ,,Obecně jsou neustále vyzdvihovány každou chvíli nové superpotraviny, ideálně natolik cizokrajné, aby nebylo lidem líto investovat do nich nemalé částky. Není to tak dlouho, co bylo hitem psyllium, nyní je natolik dostupné, že je dietní novinkou spíše vláknina z konjacu.“ Nejsou tedy superpotraviny jako superpotraviny – k některým aktuálním trendům stačí sehnat ekonomičtější alternativu, neméně výživnou, s podobnými složením.

Selský rozum v hrsti, kvalitní jídlo na talíři

Pokud se pravidelně nestravujete pestře, nemáte dostatek pohybu a nedodržujete zásady zdravého životního stylu, pak vás ani superpotraviny nespasí. Nenahradí totiž to, co organismus zmešká, pokud o něj nepečujete – stále. Mezi superpotraviny navíc odborníci neřadí jen ty, které jsou aktuálně na žebříčku popularity nejvýše a o kterých se mluví nebo píše, ale také ty, na které lidé často zapomínají, přestože je pravidelně konzumují.

Jak široká může být škála výběru, zmínila nutriční poradkyně Helena Takačová Šnajdrová: ,,Rodina superpotravin je opravdu velká - patří sem např. brusinky, zakysané mléčné nápoje, ovesné vločky, avokádo, ořechy, tučné mořské ryby, lněné semínko, maliny, borůvky, goji... Vyznačují se tím, že mají v porovnání s jinými potravinami téhož druhu větší množství zdraví prospěšných látek např. vitamínů, minerálních látek, nenasycených mastných kyselin, vlákniny a antioxidantů.“ Z dlouhého výčtu superpotravin určitě i vy sami poznáváte ty, které běžně v kuchyni používáte. A jak na kvalitní jídlo? Mnohdy stačí omezit průmyslově zpracované potraviny – a vsadit na skutečné potraviny.

Jezte pomalu a vychutnávejte každé sousto

Jak tedy na zdravý a vyvážený jídelníček? Jíst pestře pro zdraví nestačí. Vyhýbejte se stresu, vychutnávejte si chvíle relaxace a nezapomeňte na zdravý spánek. Do seznamu potravin můžete přidat také superfoods, se kterými se ztotožňujete nebo na ně jednoduše máte chuť. Základem je příjemný čas strávený přípravou jídla v kuchyni a následně u stolu s vašimi nejbližšími.

Skvělé potraviny vyjmenovala konzultantka a výživová poradkyně Jitka Růžičková: ,,Superpotraviny jsou jednoznačně na vzestupu, zaznamenávám ale také větší důraz na lokálnost potravin. Již víme, že skvělou potravinou jsou chia semínka, spirulína, mořské řasy a podobně, do popředí se však dostává i konopné a lněné semínko, rakytník nebo medvědí česnek.“

A jsou to právě lokální potraviny, místní a sezónní ovoce a zelenina, které klidně můžeme zařadit mezi superpotraviny. Dříve se jedlo právě sezónně – a tělo dostalo vždy to, co nabídla samotná příroda a aktuální roční období.

Jak je to tedy se superpotravinami? Superpotravinou může být každá zdravá potravina kterou si vychutnáte a kterou vždy rádi zařadíte do denního příjmu kalorií. Protože každé jídlo s láskou může být super.

Superpotraviny, trend, který hýbe světem zdravé výživy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!