Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Krásná pleť / foto: Bioderma

Jak zabránit vzniku pigmentových skvrn?

Začněme lepší stránkou. Sluneční záření má na lidský organismus spoustu pozitivních účinků. Podporuje tvorbu vitamínu D, sterilizuje pokožku od některých bakterií a virů, urychluje regeneraci, upravuje hladinu glukózy v krvi a podle některých studií dokonce příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu.

A mohli bychom pokračovat dál, protože sluníčko prospívá našemu zdraví i v jiných ohledech. Ale nesmíme zapomínat na druhou stranu mince. Kromě rizika spálení a urychlení stárnutí kůže se mohou na obličeji či jinde na těle objevit nevzhledné pigmentové skvrny. Proč vznikají a jak jejich tvorbě předcházet?

Chcete-li se slunit bez obav z toho, že se vám na kůži objeví pigmentové skvrny namísto slušivého bronzového opálení, máte důvod k radosti. Existují totiž metody, jak jejich tvorbě zabránit. A dokonce i způsoby, jak zesvětlit nechtěnou pigmentaci, která se již stihla vytvořit.

Koho se pigmentové skvrny na pokožce týkají?

Pigmentové skvrny zdaleka nejčastěji postihují majitele tmavší pokožky a starší osoby. Obecně se však potíže nevyhýbají nikomu, tedy ani lidem s nižším fototypem. Velmi náchylné jsou také těhotné ženy. Pigmentace se objevuje u cca 60 % a souvisí s hormonálními změnami.

Příčinou vzniku pigmentových skvrn je vyšší množství melaninu (hnědý až černý pigment) v nejsvrchnější vrstvě kůže. Barvivo plní důležitou funkci: chrání pokožku před škodlivými účinky UV záření. V případě intenzivního působení slunečního svitu však dochází k jeho nadprodukci a tvorbě menších i rozsáhlejších oblastí, které jsou výrazně tmavší oproti zbytku kůže.

Jak na pigmentové skvrny vyzrát?

Dobrá zpráva je, že pigmentové skvrny nejsou zdraví nebezpečné, vadí nám pouze z estetického hlediska. Zdaleka nejúčinnější prevencí je důkladná a systematická ochrana pokožky před slunečními paprsky, a to především v průběhu nejslunečnějších měsíců.

Budete-li svou pokožku před sluncem adekvátně chránit, nemusíte se pigmentových skvrn obávat. Mějte na paměti, že největší riziko hrozí v době mezi 10. a 15. hodinou, kdy jsou sluneční paprsky nejzrádnější. Nepodceňujte výběr přípravku a za minimum považujte SPF 20 nebo 30.

V dostatečném předstihu před pobytem u moře zařaďte do jídelníčku potravinové doplňky (např. beta-karoten), které vaši pokožku na opalování připraví a pomohou jí získat pěkné opálení. K dostání jsou také přípravky určené k péči po opalování.

Hodit by se vám mohla také produktová řada Pigmentbio od Biodermy. Obsahuje noční i denní krém na pigmentové skvrny, jemnou čisticí micelární vodu pro zesvětlení pokožky a čistý vitamin C pro intenzivní korekci již vzniklých pigmentových skvrn.

Jak zabránit vzniku pigmentových skvrn?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!