Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zázračné dýně / foto: shutterstock

Sezóna dýní je v plném proudu. Zjistěte jak tyto plody kladně působí na vaše zdraví.

Víte například, že dýně pochází z Jižní Ameriky konkrétně z Peru? Že nejznámější druh Hokkaidó byl poprvé vypěstován v Japonsku? Že dýni nevyužíváme pouze v kuchyni a na výrobu dekorací na Halloween, ale také v kosmetice?

Dýni řadíme mezi rostliny druhu tykvovitých. Příbuzné jsou například s melouny, cuketami, patizonem. Pokud nepěstujete vlastní plody, pečlivě si dýně v obchodě prohlédněte a nakupujte pouze plody s nepoškozenou slupkou.

Jak bylo již zmíněno, Hokkaidó je nejznámějším druhem dýně a jediným druhem, který se nemusí loupat. Dále známe například dýni máslovou, muškátovou nebo špagetovou.

Dužina dýně obsahuje téměř 90 procent vody, vlákninu a poměrně málo sacharidů. Je bohatá na hořčík, draslík, měď, selen, sodík, chlór, železo, zinek, fosfor, vitamin A, beta-karoten, alfa-karoten a lutein. Dále dýně obsahují bílkoviny, kvalitní nenasycené mastné kyseliny a kyselinu nukleovou. Jak vidíte, tyto plody jsou přímo napěchovány prvky našemu zdraví prospěšných.

Dýně je pro vás výbornou volbou, pokud potřebujete zhubnout. Obsahuje lipolytický enzym, který pomáhá štěpit tuky.

Vláknina velmi dobře působí na naše trávení, vylučuje z našeho těla toxiny. Podporuje tak naši imunitu, příznivě působí na nervy, na činnost srdce, snižuje hladinu tuků v krvi, podporuje funkci slinivky, působí močopudně, regeneruje tělesné buňky, pomáhá také například při onemocnění dnou nebo ateroskleróze.

Z dýní můžeme připravovat polévky, pyré, zapékané pokrmy, masové směsi s dýní, sladké koláče a spoustu dalších vynikajících pokrmů.

Z plodů využíváme nejen dužinu, ale také semínka. Dýňová semínka jsou bohatým zdrojem zinku. Obsahují také železo, fosfor, vitamíny skupiny B, lecitin, vápník, kyselinu linolovou a olejovou.

Semínka můžeme běžně chroupat, přidávat je do salátů nebo všechny prospěšné látky čerpat z dýňového oleje, který je ze semen lisován. Dýňový olej je lehce stravitelný. Čistý dýňový olej má velice pozitivní vliv na krevní zásobení mozku, zpomaluje kornatění cév, snižuje riziko infarktu myokardu a působí protizánětlivě. Pozitivní účinky prokazuje rovněž u močových infekcí, kožních problémů, astmatu i v protinádorové prevenci. Může působit mírně projímavě.

Olej z dýňových semínek můžeme využít rovněž v kosmetice, například na výrobu pleťových masek, na vlasové zábaly, či na potírání nehtových lůžek. Olej působí na pokožku velice blahodárně, zklidňuje ji, zvláčňuje a hydratuje.

Nezapomeňte tyto zdraví prospěšné plody zařadit do vašeho jídelníčku, byla by to věčná škoda.

Sezóna dýní je v plném proudu. Zjistěte jak tyto plody kladně působí na vaše zdraví.

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!