Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Spánek / foto: shutterstock

Máte problémy se spánkem a usínáním? Máme pro vás 5 tipů, které opravdu fungují

Známe to všichni, konečně se dostaneme do peřin, ráno nás čeká důležité jednání či obchodní schůzka, na kterou musíme být čerství, a my ne a ne zabrat.

V usínání brání především vysoká hladina stresu

Čím více se snažíme usnout, tím více se stresujeme a snižujeme si šanci na to, že opravdu „zabereme“.Vysoká hladina stresu je totiž jedním z hlavních činitelů, kteří nám brání v kvalitním spánku. Dalším z nich je například modré světlo z telefonů, tabletů a počítačů. Někteří výrobci elektroniky se již této skutečnosti přizpůsobují a například do elektronických čteček knih, u nichž se předpokládá využití v době bezprostředně před spaním, instalují filtry modrého světla, aby čtenářům usnadnili usínání.

Dodržujte těchto 5 pravidel a váš spánek se rapidně zlepší

Máte-li pocit, že váš spánek není takový, jaký by měl být a ráno se budíte malátní a neodpočatí, pokuste se dodržovat několik pravidel spánkové hygieny, díky nimž se kvalita vašeho spánku rapidně zvýší. Jaká to jsou?

1. Před spaním a obecně v odpoledních hodinách omezte kávu, černý čaj, kolu a další nápoje s povzbudivými účinky. Káva a čaj se doporučuje omezit i během dne, vypijete-li byť dopoledne 4 kávy po sobě, nemůžete čekat, že v noci budete pohodově spát.

2. Před spaním nejezte a už vůbec ne těžká jídla. Ideální je lehká večeře přibližně 2 hodiny před plánovaným odchodem do hajan.

3. Pokud je to jen trochu možné, zajistěte si v ložnici optimální teplotu pro spánek, tzn. od 18 °C do cca 20° Pro kvalitní spánek by ložnice měla být nejchladnější místností bytu.

4. Večer neřešte žádné stresující záležitosti a snažte se uvolnit tělo i mysl. Krátká procházka zakončená meditací vás příjemně uvolní a připraví na posilující spánek.

5. Jestliže v noci nemůžete spát, nepřevalujte se v posteli. Raději vstaňte a běžte se věnovat činnosti, která vás unaví a později třeba pomůže usnout.

Máte problémy se spánkem a usínáním? Máme pro vás 5 tipů, které opravdu fungují

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!