Nutkavé chutě na nějakou potravinu se u člověka neobjevují náhodou. Značí například nedostatek určitých vitamínů nebo minerálů. Poslouchejte své tělo a začněte se zdravěji stravovat!
Když máte chuť na slané
Pokud máte často chuť na slané pochutiny, jako jsou brambůrky nebo slané tyčinky a krekry, máte nedostatek chloridů. Ty mají v našem těle na starosti redukci kyselin. Zapomeňte na nezdravé přesolené chipsy a doplňte svému tělu chloridy. Ty jsou obsaženy například v rybách, zelenině či kozím mléku.
Když máte chuť na čokoládu
Neumíte si představit den bez čokolády? Tak to vašemu tělu pravděpodobně chybí hořčík. Ten je přitom pro člověka velmi důležitý – udržuje ve zdravém stavu naše kosti a zuby a napomáhá k rychlejšímu uzdravení v případě nemoci. Vhodné je proto do jídelníčku zařadit zdroje hořčíku, jako jsou ořechy a semínka, luštěniny, špenát, banány, ryby nebo brambory. A občas si samozřejmě můžete dopřát i kousek čokolády, ovšem ideálně s vysokým podílem kakaa – to je totiž také zdrojem hořčíku.
Když máte chuť na sladké limonády
Pijete každý den sladké limonády? Zřejmě vaše tělo potřebuje doplnit vápník. Ten je nezbytný pro zdravé kosti a zuby i správnou funkci nervové a pohybové soustavy. Mezi významné zdroje vápníku patří mléko a mléčné výrobky, ořechy, mandle, semínka, brokolice nebo kapusta.
Když máte chuť na tučné a smažené pokrmy
Konzumace tučných a smažených pokrmů rozhodně nepatří ke zdravým stravovacím návykům. Právě naopak – nese s sebou celou řadu zdravotních rizik, které jsou úzce spojeny s obezitou a nezdravým životním stylem. Pokud se u vás objeví nutkavé chutě na tučná a smažená jídla, vaše tělo tak volá po vápníku. A které potraviny tedy máte zařadit do jídelníčku, to už víte.
Když nemáte chuť k jídlu
Nechutenství úzce souvisí s nedostatkem vitamínů skupiny B, a to B1 a B3. Tyto vitamíny jsou obsaženy například v rybím mase, zejména pak v tuňákovi. Obsahuje je také krůtí maso, obiloviny a luštěniny.
Když se přejídáte
Neukojitelná chuť k jídlu a přejídání značí, že vašemu tělu chybí křemík a aminokyseliny tryptofan a tyrosin. V tomto případě je vhodné do jídelníčku zařadit zeleninu a ovoce, dále také potraviny obsahující vitamín C, tedy citrusy, papriku, růžičkovou kapustu nebo brokolici. Omezte naopak konzumaci bílého pečiva.
Máte chuť na brambůrky nebo čokoládu? Vašemu tělu něco chybí!
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
Počet příspěvků v diskusi: 1