Pampeliška patří bezpochyby mezi užitečné bylinky. Má hned několik prokázaných pozitivních účinků na lidské zdraví. Hodí se zejména pro detoxikaci organismu. Využít lze celou rostlinu – od kořene až po květ. Čerstvé listy jsou bohaté na vitamíny, minerály a stopové prvky. Ne nadarmo má pampeliška přízvisko „lékařská“. Jak již bylo zmíněno, pampeliška dokáže tělo pročistit – čistí krev i orgány. Přispívá ke snížení krevního tlaku i hladiny cholesterolu v krvi. Květy pampelišky představují účinnou pomoc při onemocnění dýchacích cest, chřipce i angíně. Napomáhají odkašlávání a působí jako prevence vzniku nemocí dýchacího ústrojí. Z květů rostliny se nejčastěji připravuje med nebo sirup.
Listy obsahují velké množství vitamínu A, B, C a D, dále pak vápník, draslík a křemík. Čerstvé listy pampelišky můžete přidat třeba do salátu. Mají lehce nahořklou chuť, podobně jako čekanka. Listy dokáží zlepšit funkci jater, ledvin a zažívacího ústrojí. Dále je vhodné využití pampeliškových listů v případě kožních problémů, jako je například ekzém nebo akné.
Kořen rostliny je rovněž bohatý na vitamíny a minerály. Užívá se především při problémech s trávením a onemocněním žaludku. Pomáhá také ulevit při zánětech žaludku. Právě kořen má nejlepší detoxikační vlastnosti – dokáže z lidského těla odbourat jedy, které se v něm usazují například v důsledku konzumace alkoholu, užívání návykových látek nebo kouření. Pampeliška je proto výborným prostředkem pro regeneraci jater a ledvin. Kromě již zmíněných zdravotních benefitů dokáže pampeliška dále rozpustit ledvinové a močové kameny. Mírní také otoky a bolesti, včetně těch menstruačních. Pozitivně působí na stav kostí, chrupavek a lymfatických uzlin.
Využití pampelišky
Čaj – Velmi jednoduchá je příprava pampeliškového čaje. Lze připravit z listů i květů, které přelijeme vroucí vodou a necháme asi 10 minut louhovat. Poté scedíme a pijeme.
Odvar – Z kořene lze připravit odvar. Kořen nakrájíme na malé kousky, povaříme ve vodě a necháme zhruba patnáct minut louhovat. Poté scedíme a popíjíme, zejména při pálení žáhy, ekzémech nebo zácpě. Zároveň tento odvar detoxikuje játra.
Med – Pampeliškový med vyráběly již naše babičky. Květy se spaří vroucí vodou, přidá se citrónová šťáva a směs se povaří. Následně odstavíme z plotny, přikryjeme a necháme přes noc stát. Poté přidáme cukr a vaříme do té doby, než vznikne hustý sirup.
Pesto – Z listů pampelišky si můžete snadno připravit pesto, které se hodí především do salátů.
Káva – jakousi náhražku kávy si připravíte z kořene pampelišky. Kousky kořene upečte v troubě, následně rozemlete na „kávu“. Připravený nápoj vás dokáže povzbudit a zároveň je vhodný při detoxikaci.
Jak dokáže léčit obyčejná pampeliška
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!