Flexitariánství by se dalo nazvat „zlatou střední cestou“, co se týče konzumace masa. Tomuto problému se odborníci na výživu věnovali již v 90. letech minulého století. Roku 2003 byl poprvé vegetarián, který si dá občas maso, označen jako flexitarián. V roce 2008 pak vyšla první kniha věnující se této problematice. O rok později flexitariánství jako nový trend zdravého stravování propagoval Paul McCartney se svými „Meat Free Monday“, tedy pondělky bez masa. K flexitariánům se následně připojili další celebrity – například Cameron Diaz, Richard Branson nebo Gwyneth Paltrow.
Každý, kdo přestane jíst z etických či jiných důvodů maso, musí dbát na kvalitní a vyvážený jídelníček. Vegetarián nebo vegan nemůže jíst pouze zeleninu – tělu by chyběly nezbytné vitamíny a minerály. Pokud člověk ze svého jídelníčku vyřadí maso, připraví tak zároveň své tělo o aminokyseliny, které se nacházejí právě v potravinách živočišného původu. Nedostatek těchto aminokyselin se v těle projevuje některými imunitními a endokrinními dysfunkcemi. Ty vznikají nejčastěji v důsledku nedostatečného příjmu vitamínů skupiny B (B2 a B12) a železa. V tomto případě je flexitariánství vhodným způsobem stravování.
Jak tedy flexitariánský způsob výživy vypadá? Základem flexitariánského jídelníčku je ovoce, zelenina a obilniny. Dvakrát za týden si flexitarián může dopřát maso, přičemž jsou ovšem zcela vyloučeny uzeniny. Při tomto způsobu stravování je také upřednostňováno bílé maso před červeným a ryby nejsou pokládány za maso, takže mohou být v jídelníčku zastoupeny bez omezení. Autoři knih o flexitariánství nabádají ke kontrole příjmu železa, vitamínu B a omega-3 mastných kyselin.
Flexitariánství patří bezpochyby ke způsobům zdravého stravování. Stejně jako úplná absence masa v jídelníčku, tak i jeho nadměrná konzumace vede ke zdravotním problémům. Pokud má ve vašem jídelníčku pevné místo maso a uzeniny, roste tím riziko vzniku nadváhy a obezity, vysoké hladiny cholesterolu v krvi či onemocnění trávicí soustavy. A proto je flexitariánství „zlatou střední cestou“.
Naši předci by se také dali pokládat za flexitariány. I naše prababičky měly jídelníček sestavený spíše z rostlinné stravy. Maso bylo odedávna pokrmem drahým a slavnostním. Pokud nebudeme brát v úvahu vyšší společenskou vrstvu, maso bylo konzumováno většinou v souvislosti se svátky nebo třeba jenom v neděli. S náboženskými zvyklostmi, které lidi v minulosti přesně dodržovali, byl spojen půst, tedy bezmasé období. Flexitariánství tedy není jenom novodobým trendem v oblasti stravování.
Flexitariánství: Když si dá vegetarián občas maso
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!