Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dýně / foto: shutterstock

Máslová dýně: Podzimní královna kuchyně

Máslová dýně, s její hruškovitou siluetou a žlutohnědou slupkou, je jednou z nejvíce ikonických podzimních plodin. Nejen že je vizuálně atraktivní, ale také vyniká svou všestranností v kuchyni.

Tento druh dýně má své kořeny ve Spojených státech, kde byla vytvořena v 40. letech 20. století Charlesem Leggettem ve městě Stow v Massachusetts. Leggett zkřížil odrůdy dýní gooseneck a hubbard, čímž vznikla dýně, kterou dnes známe jako máslovou.

Dýně jsou symbolem podzimu
Dýně jsou symbolem podzimu – Zdroj: Shutterstock.com

Nadchne vás vysokým podílem dužiny

Máslová dýně, známá také jako butternut squash, je hvězdou podzimní kuchyně díky své jemné, mírně nasládlé a oříškové chuti. V kulinářském světě je máslová dýně ceněna pro svou adaptabilitu. Můžete ji péct, vařit, smažit, nebo dokonce použít jako náhradu za máslo v některých receptech. Je skvělá jako příloha, v polévkách, pomazánkách, sladkých dezertech, a dokonce i v masových či zeleninových ragú. Má vysoký podíl dužiny oproti semenům, což z ní činí výhodnou volbu pro přípravu hranolek, salátů, polévek a pyré. Její dužina je bohatá na beta karoten, což je antioxidant, který tělu pomáhá bojovat proti volným radikálům a podporuje zdraví očí a kůže.

Lahodná dýňová polévka
Lahodná dýňová polévka – Zdroj: Shutterstock.com

Jak dýni skladovat a kdy konzumovat?

Jedním z důvodů, proč je máslová dýně tak oblíbená, je její dlouhá skladovatelnost. Pro optimální chuť by měla být máslová dýně po sklizni nechána zrát po dobu dvou měsíců. Skladovat by se měla při teplotě 10 °C s 50% vlhkostí a její ideální konzumní období je 3-6 měsíců po sklizni. Díky pevné slupce s voskovou vrstvou může navíc vydržet v dobrém stavu až do jara následujícího roku, pokud je skladována na suchém místě při teplotě asi 10-12 °C.

Máslová dýně je opravdu univerzální superpotravina, která si zaslouží místo v každé podzimní kuchyni. Tak proč nevyzkoušet něco nového a nezařadit ji do vašeho jídelníčku? Tato dýně vám může otevřít dveře k novým gastronomickým zážitkům a zároveň podpořit vaše zdraví. Přejeme vám mnoho kulinářských úspěchů s máslovou dýní!

 

Zdroj:

https://en.wikipedia.org/wiki/Butternut_squash

https://www.prozeny.cz/clanek/lexikon-dyni-vite-ktera-se-hodi-do-polevky-a-ktera-je-nejlepsi-do-kolacu-37926

Máslová dýně: Podzimní královna kuchyně

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!