Letošní slunné a teplé léto přeje rajčatům. Pokud máte bohatou úrodu rajčat, tak rozhodně vyzkoušejte marmeládu. Však z rajčat nemusíte dělat jen kečup. Taková rajčatová marmeláda je delikatesou, která se hodí na chleba i k masu. K tomu si samotnou výrobu můžete uzpůsobit své chuti.
Marmeláda je vhodná na pečivo, do moučníku, ale také ke slaným pokrmům, a to především k sýrům typu čedar, kozím sýrům či sýrům s modrou plísní, ale také je skvělou volbou k masu či ke snídani do bílého jogurtu.
Místo kečupu lahodná marmeláda
Rajčata jsou druhem zeleniny, kterou lze v pohodě spotřebovat zasyrova, případně povařit a použít do těstovin, omáček či polévek. Avšak není od věci rajčata i efektivně zužitkovat a zároveň si udělat vítanou zásobu na zimu. I když upozorňujeme, že jakmile ochutnáte rajčatovou marmeládu, budete se muset hlídat, aby vám zbyla na zimu a nesnědli jste ji hned. Věřte, že rajčatovému džemu podlehne celá rodina.
Klasická rajčatová marmeláda
Potřebujete ½ kg rajčat a ½ kg jablek. Rajčata i jablka omyjte, zbavte nejedlých částí a pokrájejte na menší kousky. Ty vložte do hrnce a rozvařte. Pak směs rozmixujte. Pro hladší konzistenci můžete ještě propasírovat přes jemné sítko. Takto připravený základ přiveďte opět k varu a vsypte do něj 2 balíčky vanilkového cukru, ½ kg cukru a 1 lžíci kyseliny citronové. Jakmile se vše rozpustí, přidejte 50 ml rumu.
Vařte další hodinu. Nakonec přidejte do směsi quittin (jedná se o přípravek na zavařování marmelád). Pořádně promíchejte a rajčatovou marmeládou naplňte čisté sklenice, které dobře uzavřete a nechte vychladnout. Skladujte na tmavém a chladnějším místě. Marmeládu můžete ještě vylepšit strouhanou citronovou kůrou.
Rajčatový džem se zázvorem a skořicí
Další variantou je zpestření džemu o zázvor a skořici. Na jeho výrobu potřebujete 1 kg velmi zralých rajčat, která zbavíte jadřinců a nakrájíte nahrubo, dále ¾ hrnku cukru, 2 lžíce jablečného octa, 1 lžíci mletého či strouhaného zázvoru, ¼ lžičky mleté skořice a špetku mletého hřebíčku, soli a ½ lžičky kajenského pepře.
Vše dejte do hrnce a přiveďte k varu za častého míchání, aby se směs nepřipálila. Poté snižte teplotu a za občasného míchání nadále vařte, dokud směs nebude mít konzistenci džemu. Pak stačí odstavit z plotny, nechat vychladnout na pokojovou teplotu a nalít do čistých sklenic. Ty na chvíli otočte, dokud nevychladnou a pak je obraťte zpět a nechte zcela vychladnout. Džem skladujte v temnu a chladu.
Zdroje:
https://www.apetitonline.cz/recept/rajcatova-marmelada
Vyzkoušejte rajčatovou marmeládu. Jak na její výrobu a zpestření jídelníčku
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!