Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Osamocení / foto: shutterstock

Samota není osamění a nejlepší obranou je radost

Žijeme svým způsobem v podivné době. Komunikujeme převážně online. Někdo se může cítit osamělý. Jiní vyhledávají samotu. Jaký je v tom rozdíl? A proč je radost účinnou obranou?

I když současná doba se může zdát jako hodně zvláštní, tak nemění nic na tom, že tomu tak bylo i dávno před dobou internetu. Jsou jedinci, kteří vyhledávají samotu dobrovolně. A pak jsou ti, kteří jsou sami nedobrovolně. Osamělý se může cítit i ten, který je obklopen lidmi. Jaký je tedy rozdíl mezi samotou a osamělostí?

Samoty se někteří bojí, jiní ji vyhledávají
Samoty se někteří bojí, jiní ji vyhledávají – Zdroj: Shutterstock.com

Samota vs. osamění

Podobná slova, která jsou vytvořena ze stejného základu. Nicméně znamenají něco zcela odlišného. Zatímco samota definuje stav, který je čas od času prospěšný. Zejména introverti vědí. Těm samota vyhovuje. Nehledě na to, že mnoho z nás čas od času tento stav potřebuje. Je to individuální. Někdo to má jednou za týden, jiný za několik měsíců či někomu stačí čas pro sebe jednou za rok, jakožto někteří potřebují chvilku pro sebe denně. Jedná se tak o dobrovolnou volbu.

Oproti tomu osamění je stavem, který může vyústit ve zdravotní a psychické problémy. Přitom u osamělosti nezáleží na tom, kolik má člověk okolo sebe přátel či vztahů. Více než 60 % osamělých osob žije v manželství či partnerském vztahu. Osamělost má negativní vliv, razantně se snižuje obranyschopnost, snadněji v tomto stavu lze chytnout virové onemocnění. Osamělost je údajně stejně nebezpečná jako například kouření cigaret.

Pít o samotě je rizikové
Pít o samotě je rizikové – Zdroj: Shutterstock.com

Příčina osamělosti

Osamělost souvisí s tím, jak se díváme na svět, s přístupem k životu, jak se realita rozchází s představami. Co se týče sociální schopnosti komunikovat, navazovat vztahy, ale také jakou máme sebedůvěru. Osamělost často souvisí i s tím, co se nám zrovna děje.

Jak čelit osamělosti

Jedním z prostředků, jak zvládat osamělost, je schopnost zapojit moudrost. Co si pod tím konkrétně představit? Stačí si uvědomit, co pěkného se nám v životě povedlo, co hezkého jsme zažili. To může pomoct dostat se z osamělosti. Věřte, že není vždy potřeba pomoci druhých. Protože jakmile si uvědomíme, co se nám povedlo a co jsme pěkného zažili, dostaví se radost a převrátí stav opět do normálního žití.

Zásadní tak je, jaký vztah máme sami k sobě a jak odolní jsme vůči životním nástrahám a stresu. Pakliže si osamělost uvědomíme a jakkoli ji zaktivizujeme, máme zcela vyhráno. Ovšem ve chvíli, kdy se cítíme úzkostně, v nebezpečí a život pozbývá smysluplnosti a jsme z osamělosti vyčerpaní, je třeba vyhledat odbornou pomoc.

 

Zdroje:

https://www.idnes.cz/jenprozeny/volny-cas/samota-osameni-psychologie-vztahy.A200522_153919_jpz-volny-cas_abr

https://dvojka.rozhlas.cz/osamelost-a-samota-neni-same-nejlepsi-obranou-proti-osameni-je-radost-9059021

 

 

Samota není osamění a nejlepší obranou je radost

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!