Je známo, že jakmile se otevře lahev vína, tak začnou tikat hodiny a kvalita začne pomalu ubývat. Přinášíme neobvyklé využití pro zbytkové víno. Byla by škoda ho vylít.
Přírodní likvidátor bakterií
Víno můžete použít jako přírodní čistič k odstranění nežádoucích škodlivých bakterií na povrchu zeleniny a ovoce. Jde o to, že alkohol ve vínu rozpouští nečistoty, které se nachází na povrchu koupených produktů. Složky obsažené ve vínu zabíjejí hned několik typů patogenů přenášených potravinami, včetně E.Coli i salmonely.
Stejný účinek má použití vína i v rámci dezinfekce kuchyňské desky. Bílé víno můžete dokonce použít k odstranění odolných skvrn na laminátových pultech. Jen se vyvarujte použití vína na žulové povrchy, neboť přírodní kyseliny ve vínu mohou kámen poničit.
Past na ovocné mušky
Ovocné mušky jsou nepříjemné. Víte však, že mají s námi lidmi společného více, než si myslíme? Ani ony totiž neodolají vínu. Tak stačí nalít ½ cm zbylého vína do sklenice a tu pevně zakrýt plastovým obalem, propíchnout několik dírek coby otvor v plastu, abyste nalákali mušky do sklenice. V ní se zachytí a utopí. Pak už stačí jen spolu se starým vínem vylít do kanalizace.
Zmrazení zbylého vína
Pokud máte zbytek vína, tak ho můžete efektivně zmrazit. Stačí ho nalít do formiček na led a dát do mrazáku. Tímto budete mít malé porce vína, které efektivně využijete v kuchyni při vaření, kdykoli je budete potřebovat.
Účinné hnojivo pro rostliny
Víno díky antioxidačním vlastnostem a přírodním kvasinkám je doslova požehnáním pro květiny a rostliny. Pokud vám zbyla čtvrtka vína, naplňte ji čerstvou vodou a použijte při zalévání.
Zdroj:
https://prima-receptar.cz/11-neobvyklych-zpusobu-jak-muzete-pouzit-zbyle-vino/
Jak efektivně použít víno? Jako zabiják bakterií v domácnosti, past na mušky i hnojivo pro rostliny
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!