Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Modré oči / foto: shutterstock

Umělá inteligence rozpozná autismus u dětí ze snímků očí

Porucha autistického spektra neboli autismus je vývojová porucha, která se projevuje v prvních letech života. Příčiny dosud nebyly objasněny, pravděpodobně se jedná o souhru genetických a neurofyziologických aspektů.

K diagnostice autismu se dnes nejčastěji používá M-CHAT. Provádí se plošně v ordinacích praktických lékařů a sestává z 20 otázek týkajících se vývoje a dovedností dítěte. To by se ale možná v blízké době mohlo změnit. Jihokorejský medicínský tým totiž vyvinul metodu, jak s pomocí umělé inteligence odhalit některé druhy autismu pouze ze snímku očí dítěte. A to se 100% přesností.

Diagnostikovat autismus bude v budoucnu snadné
Diagnostikovat autismus bude v budoucnu snadné – Zdroj: Shutterstock.com

Testováno bylo téměř 1000 dětí

Vědci otestovali celkem 958 dětí přibližně stejného věku (průměrně jim bylo 7 a půl roku), z nichž polovina měla už dříve diagnostikovanou poruchu autistického spektra. Na 85 % snímků jejich sítnice se umělá inteligence učila rozpoznávat poruchu i její závažnost, zbylých 15 % posloužilo k ověření. V určení diagnózy se nespletla ani jednou, v určení závažnosti byla přesná na 78 %, což je přijatelný výsledek.

Vědecký tým pracoval s faktem, že sítnice je zrakovým nervem přímo spojená s mozkem. Navíc během zárodečného vývoje vzniká vychlípením části mozku.

Malý autista
Malý autista – Zdroj: Shutterstock.com

Podobný výzkum už proběhl

Výzkum není první svého druhu. Už před třemi lety byl v Hong Kongu vyvinutý podobný systém založený na stejných vzorcích. Rovněž předvedl uspokojivé výsledky, ovšem testovaný vzorek byl asi desetkrát menší.

Umělá inteligence může změnit diagnostické postupy

Pokud se během dalších výzkumů potvrdí účinnost tohoto rozpoznávání, a to zejména u ještě mladších dětí, je možné, že budou k diagnostice autismu lékaři brzy využívat právě umělou inteligenci. Díky tomu bude možné podchytit poruchu v raném stádiu, což může výrazně zlepšit životní perspektivu těchto dětí. Zároveň se objevují i otázky etiky a soukromí. Ne všichni souhlasí s tím, aby byla fotografická data dětí používána v medicínském výzkumu.

 

Zdroj textu:

https://www.stoplusjednicka.cz/umela-inteligence-rozpozna-autismus-na-snimcich-oci-se-100-presnosti

Umělá inteligence rozpozná autismus u dětí ze snímků očí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!