Pečivo nevyhazujte
Chodíte denně pro čerstvé pečivo, a to starší nesnědené vyhazujete? To je chyba. Stačí, když ho budete správně skladovat – papírové či látkové sáčky ho udrží déle čerstvé. Pokud víte, že nakoupené množství nespotřebujete, klidně ho zamrazte, v mrazáku vydrží až tři měsíce. A když se přeci jen stane, že pečivo ztvrdne, udělejte z něj domácí strouhanku.
Koření hned přesypte
Když nakupujete koření, po otevření ho ihned přesypte do skleněných uzavíratelných nádob. Pokud ho totiž budete uchovávat v sáčku, ve kterém jste ho zakoupili, velice rychle ztratí chuť i vůni. Navíc se nemusíte bát vlhkosti. Podobně byste měli postupovat u jakýchkoliv sypkých potravin, jako jsou mouky, ovesné vločky nebo těstoviny.
Co s masem?
Pokud rádi pečete maso, ať už v troubě nebo na grilu, zbytek zabalte do čistého a nepoužitého alobalu. Vydrží chutné a šťavnaté. Klobásy a uzeniny zase vydrží déle poživatelné, pokud je nakrájíte na plátky, mezi každý z nich vložíte omytý list zeleného salátu a uzavřete v plastové nádobě, kterou dáte do lednice. Čerstvé maso, které nezkonzumujete, je samozřejmě nutné co nejdřív zamrazit.
Zužitkujte všechno
Vyhazovat nemusíte ani potraviny, které se obvykle nejí. Věděli jste například, že listy ředkviček se dají dusit stejně jako špenát? Osmažené slupky brambor či zeleniny zase chutnají jako kupované chipsy. Z petrželové nebo mrkvové nati bude výtečné pesto a když oloupané citrusové slupky namočíte na pár dnů do bílého octa, vyrobíte si voňavý univerzální čisticí prostředek.
I při sebelepším plánování se občas stane, že přeci jen nějaká potravina zbyde. Proto se hodí natrénovat několik receptů „ze zbytků“, kde je zpracujete. Například ze zamražených zbytků zeleniny bude skvělý vývar.
Zdroj:
Konec plýtvání potravinami. Ročně můžete ušetřit i několik tisíc
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!